дом Новини Младеж стартира кампания „Да спасим книга“ в подкрепа на изпепелено в пожар...

  Младеж стартира кампания „Да спасим книга“ в подкрепа на изпепелено в пожар Читалище

  0
  ДЯЛ

  В съвремието все повече отдаваме значение за сформирането на едно четящо общество. Стимулираме и насърчаваме практиката на литературното четене, защото книгите заемат важно място както в живота ни, така и в неговото развитие. Културните храмове са онези, които способстват за достъпа не просто до томове книги, а до безценна книжнина от литературно многообразие, което пренася знанието във вечността и съхранява нашето духовно и културно наследство.

  В това се крие и водещата идея, която подтиква 17-годишният Кирил Балдев да организира кампанията „Да спасим книга“, превърнала се в национална, в подкрепа на изпепеленото при пожар през месец август читалище „Яким Десподов“ нахождащо се във врачанското село Гложене. Чрез рубриката „От читателя“ на сайта ни, младежът отправя призив към всички ценители на четивата с молба за предоставяне на книги от личната си библиотека, за да може културната институция постепенно да се запълни, след загубата на над 14 хиляди тома литература, игзоряли в огнения ад сполетял поради късо съединение в ел. инсталацията на земеделска кооперация, намираща се в близост.

  „Вярвам, че читалището ще си върне същия вид даже и по – хубаво ще стане. Бих искал да помоля всеки, който има книга в дома си да я дари, защото трябва да запазим книгите.“, споделя десетокласникът Кирил, а това би било възможно само ако обединим усилията си.

  Селото, с близо 3000 души население, е изгубило единствената си културна институция, съхранител на вековен събирателски труд на поколения местни хора. Ограничение за броя на изпратените книги и техния жанр няма, а мисията е една единствена – храмът на книгите в Гложене отново да заблести, защото е изключително важно за обществото ни да има книги за четящите хора.

  Кампанията „Да спасим книга“ ще продължи в рамките на месец. Допълнителна информация за това как и къде може да изпратите своите книги може да получите на телефон: 0877903409 или на имейл: kiro7755@abv.bg