дом Новини Миризмите в Разград стигнаха до парламента

  Миризмите в Разград стигнаха до парламента

  0
  ДЯЛ

  Темата за системното обгазяване на въздуха в Разград стигна и до Народното събрание, след поредния граждански протест провел в лудогорския град. По време на пленарното заседание на парламента в сряда народните представители от Разградския регион Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ от „Движение за права и свободи“ повдигнаха въпроса свързан със справянето с този наболял дългогодишен проблем, който разпали сериозни дебати и спорове по темата.

  Опасни нива на сероводород, достигащи 12 пъти над нормата, бяха отчетени след измерване на качеството на атмосферния въздух над града през изминалата година. а в периода от 24 август до 5 септември т.г. е установен сероводород 10 пъти над нормата, показват данни от проверки с мобилна автоматична станция в Разград.
  Притеснителното е, че превишенията застрашават здравословното състояние на жителите, а оплакванията от . задушлива миризма заливаща областния град, особено в ранните и късни часове на денонощието зачестяват.

  Редица проверки на РИОСВ-Русе доведоха единствено до санкциониране на замърсяващите предприятия, но не и до отговори, нито до окончателно решение на проблема. Разградчани призовават за предприемане на мерки по компетентност спрямо фирмите, за да спре най-накрая този целенасочен геноцид над населението. Официално, обаче ясно становище за произхода и последиците от непоноосимата смрад липсва.
  Все още продължават да съществуват рисковете за здравето на хората и чистотата на въздуха.
  В тази връзка е отправено и писмено запитване към министъра на околната среда и водите Нено Димов със следният въпрос, на който той трябва да предостави отговор.