дом Новини Преглеждат безплатно за туберкулоза в разградската болница до края на седмицата

  Преглеждат безплатно за туберкулоза в разградската болница до края на седмицата

  0
  ДЯЛ

  До края на седмицата в МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Разград се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза. В рамките на кампанията „Седмица на отворените врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

  При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията. Медицинските консултации и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица.

  Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Ежегодната проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност за заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.