дом Новини Мащабно учение със сили на Единната спасителна система се проведе в Разград

  Мащабно учение със сили на Единната спасителна система се проведе в Разград

  0
  ДЯЛ

  Мащабно пожаро-тактическо учение със сили на РДПБЗН-Разград, сектор СОД при РДПБЗН-Русе, ОДМВР-Разград, ЦСМП, БЧК и доброволните формирования се проведе днес в Разград.Силите на Единната спасителна система проиграха възникналата бедствена ситуация на територията на общината в следствие на обилни валежи от дъжд и ураганни ветрове.

  На учението присъстваха комисар Георги Гатев от ГД „ПБЗН“, старши комисар Ивайло Йовчев, директор на ОДМВР-Разград, окръжният прокурор Тихомир Тодоров, заместник-областният управител Евгени Драганов и кметът на Разград Валентин Василев.

  Проиграването на действията при бедствено положение стартира с теч на сярна киселина от цистерна в складова база на „Биовет“ в района на жп гара Разград. Вследствие на ураганен вятър върху цистерната е паднал стоманен стълб, който нарушил нейната цялост. Обгазен е служител от обекта, опитал да огледа местопроизшествието. Паднала мълния при разразилата се буря разхерметизира резервоар за бутилацетат, който се запалва.

  В същото време прелива язовир „Пчелин 1“, заради обилния джъд и носените дървета и храсти. На южния бряг на язовира са останали четирима рибари, чийто път е изцяло отрязан.
  За да отреагират на сложната обстановка, силите на Пожарна, Полиция, Спешна помощ трябваше да стиковат действията и да обединят усилия с Кризисния щаб за овладяване на бедствието.

  Целта на тренировъчното учение е да се повиши готовността за реагиране на служителите от РДПБЗН -Разград, членовете на общинския щаб на Разград, ЦСМП, ОДМВР – Разград, областната структура на Български червен кръст и ДФ при произшествия, предизвикани от възникнали инциденти и бедствия в община Разград.