дом Новини Безплатна силанизация на първите постоянни зъби на децата в Разградско

  Безплатна силанизация на първите постоянни зъби на децата в Разградско

  0
  ДЯЛ

  До 20-ти ноември в Разградска област се реализира кампания по поставяне на силанти на първите постоянни молари при деца на възраст от 5 до 8 години. Предназначението на силантите е да предпазят зъбките на децата в първите години след пробива, когато са недостатъчно устойчиви на влиянието на храната и бактериите, а децата все още не могат да се справят добре с четката и пастата. Постоянните зъби на децата пробиват с незавършена минерализация и емайлът узрява в устната кухина две години след това, затова силантите се поставят именно на първите зъби. Самата процедура е безболезнена, работи се без машина и върху фисурите, вдлъбнатините, се поставят силанти, които образуват тънък защитен слой, който е бариера срещу микроорганизмите.

  Кампанията е част от дейностите в изпълнение на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст. Регионален координотор на Програмата за Разградска област е д-р Теменуга Ангелова.

  Лекарите по дентална медицина в Разградска област, при които може да се проведе манипулацията по силанизиране на зъбките са следните:

  – д-р Т. Ангелова , д-р М. Енчева, д-р Насалевска и д-р Кузманова – за район Разград;

  – д-р Й. Йовчева, д-р Ст. Александрова и д-р А. Адемов – за район Исперих;

  – д-р Д. Мичева и д-р И. Митева – за район Кубрат.

  През периода 2011 – 2017 година в Разградска област по НППОЗ са силанизирани 7934 зъбки на 2446 деца на възраст от 5 до 8 години.