дом Новини Млад разградски поет с участие в първия празник за съвременно изкуство „В...

  Млад разградски поет с участие в първия празник за съвременно изкуство „В шепите на Демир Баба“ край Исперих

  0
  ДЯЛ

  Първият по рода си празник за съвременно изкуство и култура – „В шепите на Демир Баба“ събра млади поети, музиканти и артисти от различни възрасти, етноси и направления в съвременното българско изкуство, в историко-археологическия резерват „Сбряново“ край Исперих. В програмата, изнесена на открито те представиха музика, поезия, театър, литературна и социална критика и беседи за местността, до светилището на мюсюлманския духовник Железния баща, който е бил еднакво почитан от алиани, сунити и християни. Финалът на тридневното празненство бе с мистичния дервишки танц „Мевляанска сема“, изпълнен от Васил Тосев.

  В първото издание на празника, се включи и млад поет от Разград Денис Нуф, който за първи път представя част от собствените си стихове, непубликувани до момента. 25-годишният стихотворец започва да пише разкази още в ученическите си години, когато прави и първите си художествени публикации. Той е възпитаник на Великотърновския университет, където завършва бакалавърска степен „Българска филология“.

  Негов разказ бива включен и във великотърновския литературен алманах „Света гора“. бр. 2014/2015. През 2017г. е отличен в раздел Поезия на „Национален студентски литературен конкурс Боян Пенев” – Шумен. През месец юни тази година творецът събира почитателите на поезията в „Хралупата“ в София, където прави самостоятелно литературно четене, в което представя стихове от бъдещата стихосбирка, която ще се публикува с логото на изд. „Скрибенс“.Организатор на събитието е поета Георги Гаврилов.

  Негов брат е талантливият млад художник Нуркан Нуф, който твори в нов за изкуството и непознат стил за страната ре-модернизъм. Младият майстор на четката е автор на 21 самостоятелни изложби. Платната му са представяни в Разград, Шумен, Габрово, Пловдив, Велико Търново и София. Зад гърба картините, на последната му експозиция, която бе изложена в Разград, заемаха специално подбрани за изложбата стихотворения на Денис Нуф.

  Денис Нуф продължава да пише, като през пролетта на следващата година възнамерява да издаде дебютна си стихосбирка, на която заглавието пожела да не разкрива за момента. Той споделя, че книгата му търси отговори на най-простичките въпроси, както и на онези, които са си задавали едни от известните и велики писатели, с богата и дълбока душевност като Жан-Пол Сартр , Албер Камю, и донякъде Фьодор Достоевски.

  снимка: Георги Георгиев