дом Новини 412 първолаци пристъпват училищния праг в понеделник в община Разград

  412 първолаци пристъпват училищния праг в понеделник в община Разград

  0
  ДЯЛ

  В първия учебен ден на новата 2018/2019 учебна година, 412 първокласници ще пристъпят в училищата на община Разград, информират от местната управа. Ще ги посрещнат освежени класни стаи, ремонтирани училищни сгради. Няма да има училище или детска градина в община Разград, където да не са приключили ремонтните дейности. Нещо повече – с подкрепата и активното съдействие на Община Разград и всички училища, без Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“, гр. Разград, ще провеждат обучението на учениците си в една смяна, каквито са изискванията на Министерството на образованието и науката. В Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ ОУ“В.Левски“ и Основно училище „Н. Вапцаров“ след дълги години на двусменно обучение ученици и учители ще имат възможност да използват времето следобед за допълнителна работа – за постигане на по-високи резултати не само от общообразователната подготовка, но и за развиване на умения, заложби, таланти, а за гимназиален етап и за по-задълбочена профилирана подготовка.

  В професионалните гимназии, разположени на територията на град Разград, ще се обучават 1577 ученици от цялата Разградска област, а в Спортното училище – още 98 ученици от цялата страна. В общинските училища – в основните , в Средно училище „Христо Ботев“ и двете профилирани гимназии – Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ и в Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“, ще се обучават 4253 ученици от Община Разград. Общо 5928 ученици ще влязат в училищата на община Разград на първия учебен ден.

  На същия ден стартира и строежът на дългоочаквания физкултурен салон на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“, гр. Разград.

  За всички ученици, които са от населени места, в които няма училище или съответния вид професионална подготовка, като и за децата от детските градини – поставени при същите условия – без детска градина в населеното място, където живеят, е осигурен транспорт до училище, гимназия или детска градина, в съответствие с нормативните изисквания на Министерство на образованието и науката.

  Още едно училище – СУ„Хр. Ботев“, през новата учебна година ще въведе иновативни методи на преподаване, с което училищата с нови идеи за системата на образованието в Община Разград стават пет.