дом Новини Наградиха победителите от областния кръг на международния конкурс за детска рисунка „С...

  Наградиха победителите от областния кръг на международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”

  0
  ДЯЛ

  Разградските огнеборци отбелязват професионалния си празник – 14 септември с поредица от инициативи

  Победителите в областното ниво на международния конкурс „С очите си видях бедата” бяха наградени днес в залата на Художествена галерия „Проф. Илия Петров”, информират от ОД на МВР-Разград. В 16-тото поред издание се включиха 82 рисунки, участвали в общинските етапи на конкурса от всички учебни заведения в Разградска област. По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи. В групата от 7 до 10 годишните бяха отличени Теодор Пенев от Цар Калоян, Елия Керван от същото населено място и Филиз Ибрахимова от Лозница. Наградите връчи кметът на община Разград Валентин Василев. Във втората възрастова група /от 11 до 13 години/ на първо място се класира Мелек Реджеб от Цар Калоян. На второ място е рисунката на Софи Василева от Хърсово. Две трети места, присъдени от журито, бяха за Кадер Изет и Мелиса Мюстеджебова от ОУ „Отец Паисий” – Разград. При най-големите участници /от 14 до 18 години/ призово място зае Ферида Халил от Исперих. Второто място отиде при Айше Бичкова от Лозница, а третото – при Мерсин Исмет от Хърсово. Възпитаниците на Центъра за работа с деца обраха наградите в първа възрастова група от втората конкурсна категория. Наградите връчиха областният управител Гюнай Хюсмен и неговият заместник Евгени Драганов.

  След церемонията по награждаването всички присъстващи имаха възможност да разгледат част от машините, които разградските огнеборци използват при гасене на пожари. Разпъната бе и 35-метровата стълба за потушаване на пламъци във високи сгради.

  Пожарникарите поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши сержант Стефан Димитров в кубратското село Каменово. С кратко слово за професионалното минало и с едноминутно мълчание служителите преклониха глави пред паметта на разградския огнеборец.

  В дните от 10 до 16 септември се организира традиционната седмица на пожарната безопасност. Структурите на ГДПБЗН в цялата страна провеждат редица дейности, свързани с подобряване на превенцията от пожари и бедствия, обучение на подрастващите и населението за повишаване културата на безопасност, представяне и популяризиране на професията на пожарникаря и спасителя.