дом Новини Исперихски борец, състезавал се от името на Карадайъ, отново завоюва първото място...

  Исперихски борец, състезавал се от името на Карадайъ, отново завоюва първото място на мазните борби в чест на Коджа Юсуф в Хитрино

  0
  ДЯЛ

  Над сто борци от страната, Турция и Македония демонстрираха своята гъвкавост и умения в схватки на шестият по ред турнир по мазна борба в памет на знаменития пехливанин Коджа Юсуф, който се проведе вчера в родното му село Черна. Състезанието се организира от спортно-културното сдружение ”Коджа Юсуф” съвместно с Община Хитрино, в памет на легендата в този вид борба.

  Десетки жители и гости наблюдаваха с трепет турнира по мазна борба, а голямата конкуренция и равностойните схватки го направиха незабравим. 29- годишният пехливанин от Исперих Бехчед Хамид, който се бори от името на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, затвърди своята титла и отново завоюва престижното отличие „Баш Алтъ“.

  Мероприятието бе уважено зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателя на НС д-р Нигяр Джафер, зам.-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамид, които преди началото на надпреварата поднесоха венци пред паметника на бореца, а по-късно посетиха и къщата музей в село Черна. Сред гостите бяха още народните представители Ихсан Хаккъ, Джейхан Ибрямов, Танер Али и Севим Али, областният председател на ДПС Шумен Айсел Руфат и евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, кметове, общински председатели и общински съветници на ДПС и членове и симпатизанти от областта и цялата страна.

  Легендарният борец от Делиормана Коджа Юсуф е роден през 1864 г. Борил се из Шуменско и 10 години тръшкал наред местните пехливани. На 20 г. успял да надвие прочутия тогава в цялата империя Кел Аличо (плешивия Али – б.а.), който цели 27 години не знаел поражение. Рисунка от тази славна схватка се продавала по панаирите и славата на Юсуф от Черна станала огромна. През 1894 г. Юсуф и друг пехливанин от Шуменско – Мехмед от село Сливак, отиват в Европа. Тогава започнала световната кариера в кеч борбата за Юсуф.

  За да ги различават, мениджърите им дали прякори – Кючук (Малкия) на Мехмед и Коджа (Големия) на Юсуф. По това време Коджа Юсуф тежал 110 кг при ръст 188 см.Юсуф не вкусвал алкохол и цигари.

  През 1895 г. в Зимния цирк в Париж срещу Коджа Юсуф се изправил друг непобедим турчин – Кара Осман, който също знаел всичко за борбата. Схватката е, докато единият падне, без да се мери времето. Борили се дълго и изтощително. Накрая Коджа Юсуф решил да приложи душеща хватка на противника и това му носи успех независимо от освиркванията на публиката.

  Съдии и публика със сила откъснали Юсуф от берящия душа Кара Осман. Пред журналистите победителят казал скромно:“Аз не правя нищо друго, освен че се боря. Както на небето има едно слънце, така и в борбата има само един Юсуф!“

  През 1898 г. решил да се върне в Шуменско. Качил се на парахода „Бургундия“ от Ню Йорк, но по пътя претърпели корабокрушение и заедно с други пътници нашенецът намира смъртта си. Всичко това направило от Коджа Юсуф легендарна, полумитична и тачена личност..