дом Новини Структурата на ДПС в Разград срущу издигането на паметник на комунистически лидер...

  Структурата на ДПС в Разград срущу издигането на паметник на комунистически лидер в Лозница

  0
  ДЯЛ

  От няколко седмици бюст паметник на един от най-видните комунистически функционери в България Пенчо Кубадински се извисява на площада в град Лозница.

  Решението за поставянето на паметника е взето в средата на миналата година с единодушие от 17те парламентаристи на местния общински съвет,в който 12 са от ДПС, а 5 от ГЕРБ.

  Днес Областният съвет на ДПС Разград проведе заседание, на което изрази своето несъгласие с решението на Общински съвет Лозница във връзка с издигането на паметник на Пенчо Кубадински, информираха от структурата. В приетата на заседанието декларация се казва, че:

  „Областният съвет на ДПС – Разград се разграничава от решението на Общинския съвет – Лозница, във връзка с взетото решение за издигане на паметник на Пенчо Кубадински, с което се напомня за виновниците от най-мракобесната българска история – т.нар. „възродителен процес”. Това решение противоречи с фундаменталните ни ценности, а именно отстояването на правата и свободите на всички български граждани.“

  Заедно с паметника на Кубадински, на 6 септември – Съединението на България, официално ще бъде открит и такъв в памет на загиналите за независимостта на страната ни.

  Пенчо Кубадински е родом от Лозница. Един от висшите функционери на БКП, член на Централния комитет на БКП до 10 ноември 1989 г., член на Държавния съвет на Народна република България и народен представител между 1954 и 1989 г. Кубадински е един от ръководителите на т. нар. възродителен процес и е съден, но оправдан.