дом Новини Европейски дни на културното наследство и Есенен панаир в Разград

  Европейски дни на културното наследство и Есенен панаир в Разград

  0
  ДЯЛ

  И през тази година през септември в Разград за пореден път ще се проведат Европейските дни на наследството, които ще бъдат отбелязани с богата програма под надслов „Изкуството да споделяш!”. Официалните събития по отбелязването им са насрочени от 10 септември, а финалът е на 21 септември – Световен ден на мира.

  Стартът ще бъде даден в понеделник със спектакъл на Театрално – танцова формация „Пулс”, със специалното участие на Младежка формация за театър „Импулс”.

  В сряда (12 септември) от 20.00 часа пред джамия „Макбул Ибрахим паша“ зрителите ще могат да се насладят на класическа музика, български фолклор и филмова музика на уникалният по рода си фестивал „Фортисимо Фест“. Част от участниците са Софийска и Разградска филхармония, Дони, Светлин Русев, Михаела Филева, Славин Славчев, Георги Андреев, хор „Космически гласове“ на Ваня Монева, братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова и актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов.

  Във вторник (18 септември), пак там – на площад „Момина чешма“ ще се състои концерт от Националното турне на „Хоанг пикчърс” – София.

  В четвъртък разградчани ще могат да наблюдават изящното изкуство, дарение от световноизвестната разградчанка Ваня Миланова, на изложба с тема „Преживяванията и мъдростта на цигуларя”.

  Тази година честването на ЕДН ще бъде кулминацията в събитията, посветени на Европейската година на културното наследство 2018. Всички културни събития през септември се посвещават на ЕДН, уточни Виолета Антонова – главен експерт „Култура” в Община Разград.

  Финалът е на 21 септември – Световен ден на мира, когато от 19:00 – 19:15 ч. българско време, ще звучи камбанен звън във всички европейски градове. Целта на всеобщия Камбанен звън е да не забравяме колко ценен е Мирът за всички нас. Разград ще се включи в инициативата в петък от 19.00 часа

  На 21.09. от 12.30 е заключителното събитие от Програмата на Община Разград, посветена на ЕДН. На открита сцена пред паметника на майстор Манол ще бъде представен музикалният етнопроект „Белонога“. Проектът е създаден от Гергана Димитрова-Белонога и Алекс Нушев-композитор и аранжор.

  Антонова представи и програмата, с която ще се проведе 27-мия есенен панаир, който тази година ще бъде от 10 до 16 септември в Градски парк Разград.

  Стартът ще бъде даден в 19.45 ч. на сцена Ронда с официално откриване със спектакъл „Балканто“ на трио „Тенорите“ и духов оркестър „Балканто брас бенд“. На 11 септември отново на същата сцена от 20.00ч. ще се проведе концерт на Капански ансамбъл Разград, а от 20.45 ч. на певицата Рени.

  На 12 септември програмата продължава в 20.00 ч с концерт на „Ле контесе“.

  На 13 септември от 20.00 ч. ще се проведе открит урок на Памбос Агапиу с шоу програма наречена „Разград танцува“.

  На 14 септември вечерта концерт ще изнесат „Сода акустик“ и Музикална школа „Илия Бърнев“.

  На 15 септември от 20.00ч. концерт ще представи квартет „Интро“, а на 16 септември заключителния концерт ще е на Центъра за работа с деца в Разград.