дом Новини В четири населени места откриха повишено количество на нитрати в питейната вода

  В четири населени места откриха повишено количество на нитрати в питейната вода

  0
  ДЯЛ

  Питейната вода в Разградска област е годна за консумация, единственият проблем са по-високите нива на нитрати от някои водоизточници. Завишени стойности в съдържанието на нитрати във водата са открити в четири населени места, сочат резултатите от последната проверка на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Разград през миналия месец.

  Най-замърсена вода тече в село Самуил, където според данните от лабораторните проучвания, отчетеното съдържанието на нитрати е 59 мг/л, при допустима норма 50мг/литър, в село Хърсово- 55мг/л и село Ножарово – 53 мг/л. Завишени норми на нитрати са констатирани и в разградското село Раковски- 56мг/л.

  Взетите проби от местите чешми, също по показател не отговарят на допустимите стойности- в с. Самуил нитрати 81мг/л при норма 50 мг/л, кф 80/100 при норма 0/100,Е коли11/100, в с.Хърсово- 85мг/л и Ючкурналията в Разград с нитрати 53мг/л при норма 50 мг/л.

  Резултатите са отчетени от 18 напаравени проби за изследване на качеството на питейната вода, като към тях си причисляват и 5 обществени водоизточника. От здравната инспекция посочват, че е изследвана питейната вода в 12 населени места, като са взети 13 проби от консуматори на централното водоснабдяване.