дом Новини 10-годишната Еля от Разград от пълен инвалид се превърна в момиче, което...

  10-годишната Еля от Разград от пълен инвалид се превърна в момиче, което ходи и пише

  0
  ДЯЛ

  10-годишната Еля от Разград от пълен инвалид се превърна в момиче, което ходи напълно самостоятелно, пише, рисува, държи предмети и прави неща, абсолютно непосилни допреди няколко месеца за нея. Автор на това медицинско чудо е професорът по бионика и протезиране Евгени Дюкенджиев в Горна Оряховица. Той и съпругата му вложили неимоверен труд и целия си професионализъм в изработването на сложните протези, които никой друг лекар у нас и в чужбина не се наемал да направи. Това е най-тежкият случай в кариерата на професора, а в света има само още два такива – в САЩ и Япония.

  Днес в Центъра за работа с деца и младежи с увреждания, заместник-кметът на Община Разград Ердинч Хасанов, заедно с целия екип на социалната услуга, демонстрираха пред медии как малката Еля Шаидинова вече прави първите си стъпки с нови протези на краката, информират от местната управа.

  „Срещнах се с това момиче през 2015 година, още бяхме в началото на мандата и успяхме да съберем средства, за да зарадваме детето за Коледа. Когато я попитах какво иска да получи за Коледа, тя ми каза, че иска да ходи на училище, да пише, да има ръце и да може да ходи, разказа Хасанов. Тези думи са го провокирали да започне да търси решение и ето след три години попаднал на правилния човек – професор Дюкенджиев от Горна Оряховица. Той преглежда детето и веднага се заема да намери решение, като работи безвъзмездно, а за протезите осигурява и спонсор. Държавата също осигурява част от средствата по 4 200 лв. за ръцете и 4 200 лв. за краката.

  Еля има крака от седмица и вече смело стои върху тях, като се нуждае от подкрепата на рехабилитаторите в Дневен център за деца и младежи с увреждания към Община Разград, в който се занимават с нея през деня. Тя се учи да рисува, пише, пее. Първата дума, която е написала, след като е получила протезите, е била „Еля“.

  Искаме да стартираме благотворителна национална кампания, защото, за да може да се обслужва сама с ръце, са нужни протези от висок клас, с движение от китки и лакът, които струват около 50 000 лв. Това съобщи заместник-кметът на Разград. Той обясни, че пътят до тук е бил дълъг, но има още какво да се направи за това дете, за да му се даде шанс да се развива. Еля е посещавала училище и завърши успешно втори клас, животът й вече е променен. С нея работят специалисти, хора с големи сърца.