дом Новини Тридневен порой от цвeтни багри, ритми, изкуство, традиции и емоции, преплетени в...

  Тридневен порой от цвeтни багри, ритми, изкуство, традиции и емоции, преплетени в сърцето на Лудогорието-Разград

  0
  ДЯЛ

  В продължение на три дни (от 23 до 25 юли) Разград ще бъде завладян от цвeтни багри, ритми, изкуство, традиции и емоции на Πaнaира нa ĸиceлoтo мляĸo и съпътстващият го Фестивал на народните традиции и художествени занаяти. В сърцето на Лудогорието се очаква да пристигнат гости от побратимените на Разград градове Кълъраш и Слобозия.

  Уникалното по рода си събитие ще бъде открито в понеделник, на 23 юли от 20:30 ч. на площад „Момина чешма”.
  Във всяка от трите вечери, от 19:30 часа ще има дефиле на художествените колективи и концерт на български и чуждестранни фолклорни състави от Общинския културен център до площада. Участие в проявата ще вземат танцови групи от шест държави: Коста Рика, Филипини, Беларус, Мексико, Черна гора и България. Българският фолклор ще бъде представен от талантите на Детски танцов ансамбъл „Лудогорче” при Капански ансамбъл Разград, Детска танцова студия „Капанче” и средношколска танцова формация при НЧ „Напредък 1901”. В традиционното изложение на художествени занаяти ще се включат 70 майстори, които ще представят над 20 категории занаяти и приложни изкуства.

  През втория ден на Панаира на киселото мляко, от 09:00 часа ще стартира конкурс за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с кисело мляко в Етнографския музей. Час по-късно, пак там ще започне детската работилница „Първи стъпки в занаята“. Заниманията ще продължат сутрин от 10:00 до 12:00 часа и следобед от 15:00 до 17:00 часа. В 10.00 часа в двора на музея ще бъде поднесена богата фолклорна програма.

  Същия ден 17:30 часа на площад „Независимост“ пред Общински културен център ще бъде представена местната етнографска група „Капанци“ с „Колелото на живота“. Пак там в 18:30 часа ще започне забавното състезание с послание „Да правим таратор, а не терор“.

  Третия ден от програмата включва конкурс за детска рисунка на тема „Фестивал на млякото и традициите ”,който ще се проведе от 10:00 ч. в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” – “, записванията са в Център за работа с деца или на телефон: 0878/54 28 19.

  От 17:30 ч. на площад „Независимост” пред Общински културен център ще се проведе конкурс „Кралица и Крал на Панаира и Фестивала”. Те ще поведат последното дефиле на гостуващите групи до финалния концерт на сцената на площад „Момина чешма“.