дом Новини “ЧУДЕСА В ЧИТАЛИЩЕ ДЕЛИОРМАН“

  “ЧУДЕСА В ЧИТАЛИЩЕ ДЕЛИОРМАН“

  0
  ДЯЛ

  На 13.07.2018г. /петък/  с голям успех приключи първата детска лятна школа „В страната на чудесата“ , организирана от Народно читалище „Делиорман 2014г“ гр.Разград, съвместно ЕД“Д-р Л.Л.Заменхоф“ гр.Разград, Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето, РБ“Проф.Боян Пенев“ гр.Разград, Съюз на художниците гр.Разград и Етнографски музей гр.Разград. В периода от 18.06.2018г. до 13.07.2018г. над 40 малки и големи творци на възраст от 2 до 14 години демонстрираха знания, умения  и талант в областта на изобразителното изкуство, приложните изкуства, занаяти, езикови умения – Есперанто, спортни занимания– футбол и борба, театрални и музикални умения и какво ли още не. Използвайки иновативни подходи и креативни методи за работа, школата дадевъзможност на дечицата да развиват множество умения, като концентрация, въображение, музикални знания, ораторски  и певчески умения, двигателни умения, координация, сръчност, емпатия, увереност, самочувствие  и други.  

  Председателят на Читалище Делиорман г-жа Хабибе Расим отбеляза че  всички преподаватели, взели участие в школата, са участвали като доброволци и напълно безвъзмездно, тъй като самата културна институция имала отпусната 0,25% субсидирана бройка от Министерството на културата, което е недостатъчно за назначаване на секретар на пълен щат и за дейности включително.

  Но въпреки трудностите младата културна институция осъществява полезна, образователна и забавна дейност за малчуганите на Община Разград, с цел усвояване на техники и умения, които ще прилагат и за в бъдеще. В последният ден на чудесата гост на школата бе капитанът на отбора Лудогорец Светослав Дяков, който впечатли децата изключително, а за Читалището написа пожелание и подари календар с отбора. В последните незабравими часове от приказнаташкола, децата демонстираха наученото по време на занятията с танци, музика, стихотворения и Есперанто, а присъстващите родители и преподаватели бурно аплодираха. За успешното протичане на детската школа, са се погрижили и следните спонсори :Млин 97 АД  Адриан Шишманов със солети Хрус Хрус,   с музикална система Айдън Велиев – предприемач, Хляб за кулинарията от „Веда-34“ Разград – предприемач,столове и маси от Кадри Хаккъ и Ердинч Мехмедов – предприемачи, почерпка от р-т АКАНСУ Зекие Мехмедова- предприемач и от „Рамис-93“ ЕООД Исмаил Алишев – предприемач, а грамотите от „Ефе груп“ – Али Назмиев, а с Материали /фулмастри, бои, скицници и др/ и 4 компютъра дарители от Карлово, Пловдив, София, Раднево се информира Лудогориенюз.

  Госпожа Хабибе Расим благодари на децата за дисциплината, отговорността и активността, на родителите за доверието и подкрепата, както и на всички преподаватели, взели участие в лятната детска школа „В страната на чудесата“  

  1.Радка Стоянова – ЕСПЕРАНТО – Международен език

  2.Хафизе Басри – Приложни изкуства

  3.Айшегюл Ахмедова – Танци и Спорт

  4.Андреа Начева – за Правата на децата към Съвета на ДАЗД към Министерски съвет и доброволец към БЧК

  5.Красимир Кутев – Музика

  6.Христо Терзиев – Информационни технологии

  7.Цвети Терзиева – Приложни изкуства

  8.Нуркан Нуф – Изобразително изкуство

  9.Осман Исмаил – Изобразително изкуство

  10.Юмер Фикриев и Дениз Музафер- Спорт „БОРБА“

  11.Здравка Русева – Приложни изкуства

  12.Ангел Петричев – Спорт „ФУТБОЛ“

  13.Юлиян Данаилов – Областен информационен център

  14.Йозлем Ибрахим –медицински фелдшер към Община Разград

  15.Ная служител към ОД на МВР Разград  и екипът на Читалището най-вече на Атче Ибрям – отговорник на читалището. И в заключение подчерта, че именно школата е станала важен инструмент за „събуждане“, „въздействие“ и „насочване“ към  правилната посока на развитие всяко дете, като пожела на всички присъстващивълнуващо и незабравимо лято.

  Снимки: фейсбук страница на Читалището