дом Новини Илхан Кючюк към премиера Борисов: Няма как да се гордеем с факта,...

  Илхан Кючюк към премиера Борисов: Няма как да се гордеем с факта, че първи в Европа овластихте крайния национализъм

  0
  ДЯЛ

  Във вторник сутрин лидерите на политическите групи в Европейския парламент направиха оценка на постигнатото от първото Българско председателство на Съвета на ЕС с българския премиер Бойко Борисов и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В дебата участие взе и евродепутата на ДПС Илхан Кючюк1, който поздрави българското председателство за постигнатия напредък по темата Западни Балкани, но и не пропусна да отправи критика към Борисов за допускането на националисти във властта.

  „Безспорно нашето председателство възроди позабравени през последните години политики на ЕС. Няма как да не отбележим позитивното развитие на политиката по разширяване и в частност акцента, който беше поставен върху Западните Балкани. Днес за 4 от държавите картата изглежда начертана, но не трябва да забравяме и останалите две – Косово и Босна и Херцеговина. Силно се надявам, че предстоящите председателства ще продължат активно да работят за интеграцията на Западните Балкани.“, заяви Кючюк в своето слово.

  Според евродепутата България и Европа нямат нужда от режисирани аплодисменти, защото те пречат на обективния анализ на Българското председателство.

  „България получава поздравления за добре организираните събития от календара на председателството. Но не получава потвърждение, че е сериозна икономика с покана за еврозоната. За това и няма изразено официално намерение от българското правителство.

  Не получихме и потвърждение, че сме държава, на която може да се има доверие с покана за Шенген. Въпреки публичните обещания за това. Заедно с Румъния продължаваме да бъдем част от механизма за сътрудничество и проверка.

  Страната ни може да се гордее с приноса си към европейската цивилизация – с делото на Светите братя Кирил и Методий, спасяването на своите евреи, уникалния си съвременен етнически модел, тук примерите могат да бъдат много. Но няма как да се гордеем с факта, че първи в Европа овластихте крайния национализъм. И с това въведохте двойственост по отношение на ценностите на ЕС. Разбира се, че ГЕРБ го направи с благословията на ЕНП. Така се случва и в други държави.

  Няма как да се борите с двойните стандарти на европейко ниво, когато показвате двойственост по отношение на европейките ценности в собствената си държава.“, завършва Кючюк.

  В последвалият дебат австрийският канцлер Себастиан Курц представи приоритетите на предстоящото Председателство.