дом Новини Редица културни събития в Европейската нощ на музеите в Разград

  Редица културни събития в Европейската нощ на музеите в Разград

  0
  ДЯЛ

  На 18 май Община Разград става част от «Европейската Нощ на музеите”, това обяви на пресконференция кметът д-р Валентин Василев. Инициативата е на Министерството на културата на Франция, която стартира през 2004 г. и за изминалите 14 години тя се утвърди като устойчива практика в редица Европейски страни, включително и България.

  Подробности за всички културни прояви на този ден представи пред медиите главен експерт „Култура“ в Общината Виолета Антонова.

  В Европейската година на културното наследство ни предстои Втора нощ на китарата – на 18 май от 19.00 ч. в „музикална“ градина на къща музей „Димитър Ненов”. Събитието е с участието на Славчо Николов – един от „Златните китаристи“ на България – добре познат като китарист на легендарните групи Б.Т.Р. и „Фондацията“. Славчо Николов е част и от „Квартет Сезони“, които гостуват за първи път в Разград: Славчо Николов – китара, Йоана Димитрова – мандолина, Евдокия Бобоцова – мандолина, Николай Петров – мандола.

  В Нощта на класическата китара ще е чуем изпълнения и на млади таланти от класа по китара, при Музикална школа „Илия Бърнев“ – Пламен, Виктор и Валери. Те ще представят на публиката своите първи постижения в изкуството да свирят на китара.

  На 18 май от 17.00 часа в къща музей „Станка и Никола Икономови“ ще бъде представена среща с автограф „Господарят на гледката” с поетесата Виолета Христова Разговор на тема: „Присъствието на жената в съвременната литература” – съвместна инициатива с Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

  От 18.00 часа в интерактивния музей на АР„Абритус“ ще бъде открита Археологическа изложба „Бронзовата епоха – контакти и находки“.

  От 9.30 до 20.00 часа в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ ще бъде експонирана „Никола Кожухаров 125 години” с творби от фондовете на Художествена галерия Стара Загора, национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия Казанлък и Художествена галерия „Проф. Илия Петров” Разград. Експозицията включва живописни творби, рисунки, илюстрации, приложна графика, сценография и монументална живопис на Никола Кожухаров.

  Художествена галерия Поморие представя изложба „Дарения” – колекция от творби на изтъкнати български художници, а Художествена галерия Раднево ще представи „Съвременна българска графика и пластика”.

  На 18 май от 9.30 до полунощ във всички музеи в Разград ще има Ден на отворените врати – възможност за посещения със свободен вход, по повод Европейската нощ на музеите и Деня на Европейското културно наследство – 19 май 2018.