дом Новини Обвинен за отвличане на непълнолетно дете иска на свобода

  Обвинен за отвличане на непълнолетно дете иска на свобода

  0
  ДЯЛ

  Хюсмен Реджеб, привлечен като обвиняем, заедно с други 3 лица затова, че в съучастие през м.март 2016 година отвлекли лице, ненавършило пълнолетие и поискали откуп за него ще продължи да пребивава в ареста. Днес състав на Варненския апелативен потвърди определение на Окръжен съд – Разград от миналата седмица, с което на обвиняемия е било отказано изменение на мярката за неотклонение.

  Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че Реджеп е в ареста от 18 януари тази година, а деянието е било извършено на 4 март преди 2 години в село Здравец, обл.Разград. Хюсмен в съучастие със Стефан Ив., Ивалин Ив. и Борис С. отвлекли Сали М., а като условие за освобождаването му поискали от брат му 600 лв. Според защитата на обвиняемия, събраните в хода на разследването доказателства сериозно разколебават обоснованото подозрение, че Хюсмен е съпричастен кам отвличането. Нещо повече. Той не само се бил противопоставил на деянието, но и сам платил чуждия дълг от 600 лева.

  Прокуратурата е категорична, че още през 2016 година са събрани гласни свидетелства, които обосновават предположението, че Хюсмен е съпричастен към деянието, за което е привлечен под отговорност. Преценката на събраните в хода на разследването доказателства, както и тезите на страните, изложени в днешното съдебно заседание водят и Варненския апелативен съд към обоснованото предположението, че Хюсмен е съпричастен към престъплението. Съдът припомни на обвиняемия, че обоснованото подозрение все още не е категоричен извод за авторство на престъпното деяние, но е основание на този етап от разследването да се потвърди мярката му за неотклонение.

  Законодателят е предвидил тежко наказание за отвличане на непълнолетно лице – лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години или доживотен затвор, и конфискация на част или на цялото имущество на виновния. Не са събрани доказателства, които да разколебаят извода, че е реална опасността Хюсмен да се укрие от наказателно преследване. Обвиняемият вече е осъждан два пъти с влезли в сила присъди и три пъти е бил освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба, но във всички случаи за извършени умишлени престъпления от общ характер.

  Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди ареста на Хюсмен Реджеб, привлечен като обвиняем, заедно с други 3 лица затова, че в съучастие през м.март 2016 година отвлекли лице, ненавършило пълнолетие и поискали откуп за него не подлежи на обжалване.