дом Новини Честване 140-годишнината от Освобождението на България в Разград, Исперих и Кубрат

  Честване 140-годишнината от Освобождението на България в Разград, Исперих и Кубрат

  0
  ДЯЛ

  В Разград тържеството на площад „Възраждане“ също започна с издигане на знамето на Република България, честта да извършат ритуала имаха най-новите почетни граждани на Разград маестро Красен Иванов и писателят Иван Джебаров. Приветствие към многобройните граждани, събрали са на площада, отправи кметът д-р Валентин Василев. Венци и цветя затрупаха Мавзолея-костница на руските воини, загинали за освобождението на Разград.

  От името на Областния управител венец поднесоха заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов. Венци бяха поднесени и от кмета д-р Валентин Василев, Архиерейското наместничество в Разград, от името на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов, от депутатите Десислава Атанасова от ГЕРБ и Денчо Бояджиев от БСП, представители на политически сили, неправителствени организации и граждани.
  На тържеството присъстваха и над 150 жени – участнички в 58-ия национален поход на жените. Празникът продължи с концерт на създадения от известната народна певица Надка Караджова фолклорен квартет „Славей“. Под звуците на техните изпълнения Разград, поведен от участници в клубовете за народни хора, с няколко ката хоро се включи в националната инициатива „Пробуждане с хоро“.

  Празникът в Исперих започна с издигане на националния трибагреник пред паметника на Хан Аспарух от председателя на Общински съвет-Исперих Даниел Димитров. Той произнесе и тържественото слово по повод 140 години от Освобождението на България. В програмата участваха състав по художествено слово към Гимназия „Васил Левски“-Исперих и група за народни песни към НЧ“Съзнание 1891“-Исперих. Цветя и венци пред паметника на основателя на българската държава поднесоха Областният управител Гюнай Хюсмен, представители на Община Исперих и Общински съвет-Исперих, политически сили от община Исперих, училища, неправителствени организации, граждани.

  С тържествена церемония пред паметника на Васил Левски в Кубрат отбелязаха националния празник на България – Трети март. Градоначалникът Алкин Неби произнесе слово за 140-та годишнина от Освобождението на България. Празненството продължава със заря, музика и хора на площад „Възраждане“.