дом Новини Кампания за защита на културното и езиково многообразие на ЕС стартира Младежко...

  Кампания за защита на културното и езиково многообразие на ЕС стартира Младежко ДПС

  0
  ДЯЛ

  Младежите ще се включат в инициативата, чиято цел е да събере един милион подписа до началото на месец април

  „Младежко ДПС стартира кампания в подкрепа на инициативата Minority Safepack, която цели да подобри защитата на правата на гражданите на ЕС, принадлежащи към различни етнически и езикови малцинства. Нашите членове и симпатизанти ще се включат активно в събирането на един милион подписа от цяла Европа. След като бъдат събрани, ще бъде внесена петиция до Европейската комисия, която, от своя страна, да стартира съответната законодателна процедура“.
  Това заяви евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк след проведена среща с областните председатели на организацията.
  По думите на Кючюк до момента инициативата е подкрепена от близо 600 000 граждани, като до 3 април подписите трябва да станат 1 000 000.

  Ако повече от един милион европейски граждани от най-малко седем държави членки подкрепят инициатива, предложена от група граждани, Европейската комисия трябва да се ангажира с предложението.
  В подписката могат да участват всички граждани на Европейския съюз. Българските граждани могат да попълнят тази бланка, за да участват в петицията:
  http://www.minority-safepack.eu/assets/downloads/forms/MSPI_Bulgaria_BG_v2.pdf]

  „От самото си създаване до днес ЕС оставя проблемите на малцинствата да бъдат разглеждани на местно ниво (от държавите членки) или в отделни случаи – от други международни организации. Затова и инициаторите на Minority Safepack настояват ЕС да поеме отговорност и институциите да следят внимателно дали критериите от Копенхаген за защита правата на малцинствата биват спазвани от държавите членки. В рамките на ЕС има около 50 милиона граждани, които принадлежат към дадено етническо или езиково малцинство – те правят Европа по-богата. И наш ангажимент е да ги съхраним и насърчим“, смята Илхан Кючюк.

  За Minority Safepack:
  Minority SafePack има единадесет оригинални предложения как ЕС да защитава/насърчава културното и езиково многообразие в Европа, девет от които са регистрирани от Европейската комисия:
  1. Препоръка на ЕС за защита и насърчаване на културното и езиковото многообразие
  2. Програми за финансиране на малки езикови общности
  3. Създаване на Център за езиково многообразие
  4. Целите на фондовете за регионално развитие на ЕС да включат защитата на етническите и езикови малцинства и насърчаването на културното и езиковото многообразие
  5. Изследване на добавената стойност на малцинствата към нашите общества и Европа
  6. Подобряване на равенството на малцинствата без гражданство
  7. Общ европейски закон за авторското право, за да се позволят услугите и излъчването на майчиния език
  8. Свобода на обслужване и приемане на аудиовизуално съдържание в малцинствените региони
  9. Насърчаване на регионалната (държавна) подкрепа за опазване на културата, медиите и културното наследство на малцинствата.