дом Новини Замлъкналият градски часовник в Разград отново ще заработи

  Замлъкналият градски часовник в Разград отново ще заработи

  0
  ДЯЛ

  Замлъкналият преди повече от година градски часовник в Разград отново ще отмерва времето с обновен механизъм.

  Днес в Разград целия ден работи екипът по възстановяване на механизма на символа на града.
  В понеделник очакваме градският часовник на Часовниковата кула да тръгне, каза пред медии днес кметът на Общини Разград д-р Валентин Василев.

  „Ние избрахме по-трудното, защото искахме разградчани да запазят своя автентичен часовников механизъм, затова ремонтът продължи по-дълго.“, каза още градоначалникът и пожела успех на майстора Георги Милчев, който от сутринта сглобява вече ремонтирания механизъм.

  Часовникарят обясни, че притежава собствено ателие в София и заедно със съдружника му са работили по възстановяването на механизма, като са започнали през лятото на миналата година, но по-интензивно дейността им е била през последните два месеца.

  „Не очаквах толкова амортизиран механизъм“, каза той пред медиите. Някои от частите са заменени, като зъбни колела, но основните са оригиналните.

  Изключително трудно и опасно е изкачването на кулата и пренасянето на механизма, поясни специалистът. Той допълни, че в понеделник всичко ще е сглобено и устройството ще заработи. Майсторът Милчев работи с още двама свои колеги.

  Стойността на ремонта възлиза на 7 500 лв. Часовниковата кула е символ на града. Строена е през ХVІІІ век и е преустроена в сегашния й вид през 1864 г., построена от майстор Тодор Тончев.