дом Новини Грипна епидемия е обявена в Разград от днес

  Грипна епидемия е обявена в Разград от днес

  0
  ДЯЛ

  От днес в Разград е обявена грипна епидемия, ваканция за учениците обаче на този етап няма да има, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

  Причината е увеличаване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания и достигането на епидемични стойности 209,57 на 10 000 население.

  От Регионалното управление на образованието в Разград уточниха, че болните в училищата са под нивото за грипна ваканция, като в сряда след междусрочната ваканция Регионалното оперативно бюро за борба с грипа ще вземе решение дали се налага обявяване на грипна ваканция.

  За да не се разпространяват острите респираторни заболявания и грип, по разпореждане на Регионалната здравно инспекция от днес се преустановяват профилактичните прегледи, плановите консултации на бременни и кърмачета, плановите операции и задължителни имунизации. Забраняват се свиждания в болници. Ограничават се извънучилищните мероприятия и всички масови спортни и културни прояви.

  Препоръчва се използванена маски от персонала в лечебните и здравни заведения, в детските заведения, аптеки и дрогерии. Няма да се допускат болни деца в детските заведения, филтърът ще е със задължителни сутрешни прегледи.