дом Новини Потвърдиха ареста на разследван за притежание на дрога за близо 2,5 млн...

  Потвърдиха ареста на разследван за притежание на дрога за близо 2,5 млн лева

  1
  ДЯЛ

  Варненският апелативен съд потвърди като правилно и законосъобразно определение на ОС – Разград от 12 януари тази година, с което е било отказано изменението на мярката за неотклонение, определена спрямо Ивайло Иванов, разследван за притежанието на наркотици за близо 2 млн и 500 хиляди лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд – Варна.

  Мъжът е привлечен като обвиняем по досъдебно производство затова, че на 16 август 2017 г., той като извършител и в съучастие с Леман Я. като подбудител и помагач, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високо рискови наркотични вещества в особено големи размери (повече от 86 кг).

  Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че в посочения ден, в Цар Калоян, при проверка на автовоз органите на реда открили в тайник множество пакети с марихуана и амфетамини.

  Иззетата дрога била 8,055 кг марихуана на стойност 48 330 лв и 78,650 кг амфетамини на стойност 2 359 500 лв. Общата стойност на конфискуваната дрога възлиза на 2 млн 407 830,00лв.

  Обвиняемият лично е посочил на разследващите тайника в автомобила, където са намерени наркотиците, както и начина по който същият да бъде отворен. Иванов е в ареста от 18 август миналата година с определение на ОС – Разград.

  Днес въззивната апелативна инстанция остави без уважение жалбата на Иванов и потвърди като обосновани всички изводи на съда в Разград, с които е отказано изменението на мярката за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека. И според този съд, до настоящия момент не са постъпили нови доказателства, които да разколебават първоначалното обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, което е с висока обществена опасност.

  Законът предвижда за него тежко наказание – от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Апелативният съд потвърди и извода, че има опасност Иванов да се укрие или да извърши престъпление. Основание за това Варненският апелативен съд намира във факта, че деянието е извършено в съучастие с друго лице, както и в честите пътувания на обвиняемия зад граница.

  Наведените от защитата на Иванов доводи, че след задържането му се е влошило здравословно му състояние, не се подкрепят заключението на СМЕ, разгледана и приета от първоинстанционния съд.

  Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на Ивайло Иванов, обвиняем затова, че като извършител и в съучастие с друго лице като подбудител и помагач, държал с цел разпространение наркотични вещества за 2 млн 407 830,00 лв не подлежи на обжалване.