дом Новини С крос „Освобождение“ започнаха празничните прояви за Деня на Разград

  С крос „Освобождение“ започнаха празничните прояви за Деня на Разград

  1
  ДЯЛ

  Днес се проведе 54-тото издание на крос „Освобождение“, с който се поставя началото на празничните събития посветени на Деня на Разград – 28 януари и 140-годишнината от Освобождението на града.
  В традиционната спортна проява взеха участие 144 души от различни възрасти, които се състезаваха в 8 възрастови групи с общо 16 старта. Всички пробягаха различни дистанции – от 600 до 2200 метра, по няколко градски улици.
  Победителите получиха медали и предметни награди, за класираните до шесто място.

  Проявите, посветени на празника ще продължат в следващите четири дни. Част от тях са изложба, празнична сесия на Общинския съвет, ритуал за връчване на отличията „Почетен гражданин на град Разград”, водосвет, факелно шествие и отдаване на почит пред Мавзолея -костница.

  Утре /25 януари/ от 18.30 ч. в Общински културен център Разград ще бъде представен „Разпитът” – спектакъл по документални материали от съдебно-следствения разпит на В. Левски – част от Националната кампания за съхранение, развитие и популяризиране на българската история и култура, по повод 145 г. от героичната гибел на Апостола на свободата. В ролите са Веселин Плачков и Христо Мутафчиев.

  На 26 януари в 11.00 ч.в залата на Общински съвет Разградще се проведе Тържествена сесия на Общински съвет Разград, посветена на 28 януари – Ден на Разград.

  Същия ден от 17.30 ч. в Общински културен център Разград ще бъде представена фотоизложба на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество „ Разград – уловени мигове”, посветена на Деня на Разград.

  Веднага след това от 18.00 ч. в залата на ОКЦ започва официалната церемония по връчване на звание „Почетен гражданин на Разград”, след която зрителите ще се насладят на празничен концерт „Възрождение” – Авторски проект на трио „Тенорите” и Разградска филхармония, с участието на млади изпълнители, вкл. и МШ „Илия Бърнев”.

  На 27 януари 2018 от 17.00 ч. в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” Разград предстои откриване на историческа изложба „Разград по време на руско-турските войни от 18 и 19 в.”

  Малко след това отново в Художествената галерия от 17.30 ч. ще се състои премиера на „К 22” документален филм, свързан с историята на Разград.

  На самия празничен ден 28.01.2018 г. в 9.00 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец” ще се проведе празнична литургия, водосвет за Деня на Разград и панихида за загиналите руски войни и български опълченци.

  От 12.00 ч. в Общински културен център „Честит рожден ден!” ще се проведе традиционното детско парти за децата, родени на 28 януари.

  В 17.00 ч. на площад „Възраждане” започва ритуал за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея на загиналите руски войни и български опълченци, като събитието ще приключи с празнични илюминации.