дом Новини Потвърдиха първоначалния арест на 24-годишния младеж отвлякъл преди две години дете в...

  Потвърдиха първоначалния арест на 24-годишния младеж отвлякъл преди две години дете в Здравец и искал откуп от брат му

  0
  ДЯЛ

  Състав на Варненския апелативен съд потвърди първоначалния арест на Хюсмен Реджеб, привлечен като обвиняем, заедно с други 3 лица затова, че в съучастие през м.март 2016 година отвлекли лице, ненавършило пълнолетие и поискали откуп за него. Втората съдебна инстанция потвърди като правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд – Разград от миналата седмица, с което Хюсмен е бил задържан под стража. Спрямо другите три лица, участвали в отвличането е била определена „парична гаранция“.

  Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че казусът е свързан с деяние, извършено на 4 март преди 2 години в село Здравец, обл.Разград. Хюсмен Реджеб в съучастие със Стефан Ив., Ивалин Ив. и Борис С. отвлякъл Сали М., а като условие за освобождаването му поискали от брат му 600 лв.
  Днес Апелативен съд – Варна остави без уважение жалбата на защитата на Реджеб срещу първоначалния арест и сподели основанията на ОС – Разград за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо обвиняемия. Преценката на събраните в хода на разследването доказателства обосновават и за този съд в значителна степен предположението, че Хюсмен е съпричастен към престъплението, за което е привлечен като обвиняем.

  Законодателят е предвидил тежко наказание за отвличане на непълнолетно лице – лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години или доживотен затвор, и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

  Втората съдебна инстанция сподели и извода на ОС – Разград, че е реална опасността Хюсмен да се укрие от наказателно преследване. От справката за съдимост е видно, че въпреки младата си възраст(24г.), обвиняемиятвече е осъждан два пъти с влезли в сила присъди и три пъти е бил освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба, но във всички случаи за извършени умишлени престъпления от общ характер. Според прокурора от Апелативна прокуратуратези данни сочат за „трайна нагласа на обвиняемия към незачитане на правните норми и на правовия ред“.

  Преценката на всички тези факти, доказателства и обстоятелства мотивираха Варненския апелативен съд да потвърди първоначалния арест на Хюсмен Реджеб, привлечен като обвиняем, заедно с други 3 лица затова, че в съучастие през м.март 2016 година отвлекли лице, ненавършило пълнолетие и поискали откуп за него. Това определение на втората съдебна инстанция не подлежи на обжалване.