дом Новини 100 милиона евро бонус за братя Домусчиеви

  100 милиона евро бонус за братя Домусчиеви

  0
  ДЯЛ

  Меморандум за 100 000 000 евро финансиране от Европейската инвестиционна банка за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“, собственост на бизнесмена Кирил Домусчиев, беше подписан днес  в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов. Това е най-големият до момента проект в България, финансиран по Плана „Юнкер“.

  Проектът обхваща проектиране, изграждане и управление на две нови съоръжения – за втори завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград, който в момента се проектира.

  Хората, които ще назначим, ще бъдат специалисти с доста над средното за страната възнаграждение, коментира Домусчиев. Само специалистите в тези фирми ще бъдат над 210, отделно ще има допълнително разкрити спомагателни длъжности. Споразумението беше подписано от земеделския министър Румен Порожанов и вицепрезидента на ЕИБ Ендрю Макдауъл, както и от Кирил Домусчиев,  главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

  Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лева. Очаква се производството да започне през март 2020 година. Според инвестиционните планове над 90% от произвежданите продукти ще се реализират на световните пазари.

  Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете и предоставяне на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.