дом Новини Освен емигрантите, кучетата и котките, пращаме в чужбина и лъвчетата

  Освен емигрантите, кучетата и котките, пращаме в чужбина и лъвчетата

  5
  ДЯЛ

  Освен емигрантите, кучетата и котките, пращаме в чужбина и лъвчетата, които макар и да имат осигурен дом у нас в пазарджишкият зоопарк „Острова“ са обречени да отидат в чужбина.

  Въпреки, че в Пазарджишкият зоокът имат добър опит в отглеждането, включително и в създаването на условия за размножаване на този вид едри хищници от рода котки, също така отговаря както на минималните изисквания на националното ни законодателство за съществуването на зоопарк, така и на европейските стандарти и притежава лиценз, се оказа, че намерението е изнасянето им извън страната.

  Благополучната развръзка на съдбата на двете тримесечни лъвчета Масуд и Терез, след решение на общинския съвет в Разград прието в края на миналата година, обаче предизвика недоволство у еколозите. Природозащитните организации подготвиха протест пред Министерски съвет, чрез който очевидно единствено целяха да поемат контрол върху лъвчетата. Само часове преди провеждането му, на извънредна среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов при премиера Бойко Борисов, се реши лъвчетата да заминат за чужбина, а не да отидат в друг български зоокът. Също така ако се наложи, министърът да пристъпи към конфискацията им в полза на държавата.

  Не е съвсем ясно какъв е мотивът на българските еколози да лобират български животни да бъдат изпратени в чужбина. Правилно ли е високопоставени държавни управници да конфискуват животни за да ги пратят извън страната, уж за тяхно добро.

  Българският Лъв като национален, общобългарски символ на свободата и независимостта е неизменната част от държавния ни Герб и е име на нашата валута. Именно общината като част от българската държава е намерила решение на проблема с двете лъвчета, и то в полза на българските граждани. Уж българските НПО-та обаче, неотстъпчиво се опитват да изтъргуват двете животинки, които нищо чудно да се озоват в някой лагер за мъчение на животни, какъвто съществува в Бантустан .

  Зоологическите градини в страната ни са не само много на брой, но отговарят на условията за пребиваване на животни. Неоспоримо някои от тях, както и зоопаркът в Разград се нуждаят не просто от освежителни ремонтни дейности , а от изцяло нова визия и облик. Примирение ли е да гледаме развалини, представяйки си как не след дълго време ще казваме на нашите деца как преди 5 години е имало зоологическа градина с маймуни, елени  и лъвове, на които те няма да могат да се радват.

  Междувременно, днес  в деловодството на местната управа е депозирана докладна за отмяна решението на общинския съвет в Разград, прието с гласовете на 20 от общо 29 присъстващи на сесията общински съветници на последната миналогодишна сесия, родените в зоопарка лъвчета да бъдат дарени на зоологическата градина в Пазарджик.

  Вносителят счита, че същото трябва  да бъде отменено като незаконосъобразно и нецелесъобразно, поради неспазване на изискуемото мнозинство за приемане на решение за дарение на общинска собственост.

  В докладната фигурира, че лъвовете съгласно подписаният Меморандум за сътрудничество между Кмета на Община Разград д-р Валентин Василев и Фондация „Четири лапи”, следва се предоставят в собственост, чрез дарение на спасителен център за диви котки „Фелида” в Холандия.