дом Новини Усещане за щедрост: Какви законови промени и нови цени влизат в сила...

  Усещане за щедрост: Какви законови промени и нови цени влизат в сила от 2018-та

  0
  ДЯЛ

  Новата година по традиция идва с различни законови промени и с нови цени, ето и част от тях:

  Минималната работна заплата се увеличава с 50 лева 

  Минималната работна заплата се увеличава от 460 на 510 лева. Предвижда се от 1 януари 2019 година минималната заплата да бъде 560 лева, а от началото на 2020 година- 610 лева. Mинималната работна часова заплата ще бъде 3,07 лв. Диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се ще се увеличи за 2018 г. на 510 лв., 550 лв., 600 лв. и 650 лв., съобразно дохода. 2600 лева ще бъде максималният размер на осигурителния доход. От 65 на 75 лева ще бъде повишен и гарантираният минимален доход. 
  Променят се изискванията на право за обезщетение за безработица

  Отпада възможността за получаване на обезщетение за временна неработоспособност след прекратяване на правоотношението. Право на тях имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването. Дневният минимален размер на обезщетението за безработица се увеличава от 7,20 лв. на 9 лева. Дневният максимален размер на обезщетението за безработица ще бъде 74,29

  Минималните пенсии стават 200 лева

  От началото на годината минималните пенсии стават 200 лева. От 1 юли ще бъдат увеличени до 207,60 лв. Пенсиите ще се преизчисляват с 1,169% за всяка година осигурителен стаж. През тази година жените ще се пенсионират на възраст 61 години и 2 месеца при 35 години и 6 месеца осигурителен стаж, а мъжете – на 64 години и 1 месец и стаж 38 години и 6 месеца.

  380 лева за отглеждане на малко дете през втората година на майчинството 

  Увеличава се размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст – от 340 лв. на 380 лв. Увеличава се достъпът до получаване на детски надбавки. Размерът на месечните помощи за отглеждане на едно дете в семейството е 40 лв., за две деца – 90 лв., за три деца – 135 лв., за четири деца – 145 лв, а за всяко следващо се добавят 20 лв. Средномесечният доход, който дава право на детски надбавки се увеличава от 400 на 450 лв.

  Тримесечни винетки

  Въвеждат се тримесечни винетки на цена от 54 лева. За трета поредна година цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват – годишната винетка за леки автомобили ще струва 97 лв., месечната – 30 лв., седмичната – 15 лв.

  Валидността на едногодишните винетки вече ще започва да тече от датата на купуването им.


  Нови бандероли на тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки 

  Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол. Единичните цени на бандеролите се запазват- за тютюневи изделия 0,013 лв., а за алкохолни напитки 0,032 лева. Нововъведение при бандеролите за тютюневи изделия е поставянето на QR код, съдържащ линк до уеб-страницата на Министерството на финансите. Кодът ще може да се прочете чрез смартфон или таблет с всяко безплатно приложение за четене на QR код. Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, ще могат да се реализират в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2018 година. Инспекторите на НАП вече ще могат да затварят обекти с открити нарушения, дори когато те междувременно са сменили стопанина си.


  Държавата финансира четвърти ин витро опит 

  От началото на 2018 г. двойките с репродуктивни проблеми ще разполагат с допълнителен ин витро опит, разходите за който се поемат от Споделяне държавата. Така броят на безплатните процедури се увеличава от 3 на 4. За целта бюджетът на Фонд инвитро от 2018 г. ще бъде увеличен с 9 млн. лева. От тази година Центърът за асистирана репродукция (ЦАР) ще финансира допълнително 4 трансфера на размразени ембриони – дейност, която до момента не бе заплащана от държавата. По този начин ще се удвои броят на опитите и ще се увеличи шансът за забременяване на жените. Жени с онкологични заболявания, на възраст до 35 години, вече ще могат да съхраняват свой генетичен материал, което ще им позволи на следващ етап да станат родители. Двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация вече ще получават шанс да имат здраво дете чрез инвитро процедури. От 12 на 2-3 месеца са намалени сроковете за получаване на заповедите за одобрение на кандидатстващите двойки.


  По-скъпа вода в половината страна 

  С между 2 и 20% ще поскъпне водата в 14 области на страната. Според планираните увеличения в София цената скача с 8.9%, във Враца – с 13%, в Перник – с 4.9%, в Русе – с 5.7%, в Силистра – с 6.4% В Ямбол цената ще скочи с най-много със 17.9%.


  Увеличение на цената на природния газ 

  През първото тримесечие на годината цената на природния газ ще бъде с 2,75% по-висока в сравнение с 2017 година. Утвърдената от КЕВР цена на природния газ, на която „Булгаргаз“ ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 352,65 лв. на 1000 куб. м. или 33,39 лв./MWh (без акциз и ДДС). Увеличението на цената на природния газ няма да доведе до повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Няма да има промяна и в цената на електрическата енергия за битовите потребители и небитовите потребители на регулирания пазар.