дом Новини Обрат в сагата с лъвчетата след протест пред Министерския съвет

  Обрат в сагата с лъвчетата след протест пред Министерския съвет

  0
  ДЯЛ

  Двете тримесечни лъвчета Масуд и Терез, родени в зоопарка в Разград, няма да бъдат дарени на зоологическата градина в Пазарджик, каквото бе решението на общинския съвет в Разград вчера, а ще отидат в спасителен център за диви котки в Холандия. Докладната за преместването им получи подкрепата на 20 от общо 29 присъстващи общински съветници, останалите петима гласуваха против, а четирима се въздържаха. 

  На заседанието на местния парламент участваха и Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ и Любомила Кривошиева от „Дивите животни“ , които недоволни обявиха, че ще организират протест пред Министерски съвет, защото не трябвало да попадат в зоопарк, а в естествената си среда в Африка. 

  Днес, часове преди организирания протест пред сградата на правителството, на извънредна среща между Бойко Борисов, министъра на околната среда Нено Димов и председателя на сдружение „Четири лапи“ Явор Гечев, премиерът отсъдил съдбата на двете лъвчета, която е не те да отидат в друг български зоокът, а да заминат за Холандия, където по думите на Димов ще бъдат отглеждани във възможно най-подходящите за условия тях. 

  Според природозащитната организация, Кметът на града не е спазил подписаното на 9 ноември споразумение, с което се ангажират  да намерят подходящо място за оцелелите животни. В ответен отговор Василев заяви, че това съвсем не означава, че общината, чиято собственост са животинките не може да им търси дом и самостоятелно.

  Василев изрази и недоумение затова, че мъжките лъвове били вазектомирани, а според подписания от него и „Четири лапи“ меморандум те се предоставени като размножителен заем На срещата стана ясно още, че ако се наложи, министърът може да пристъпи към конфискацията на лъвчетата в полза на държавата. Все пак има законно решение на общинския съвет в Разград. Как сега правителството ще го заобиколи и ще конфискува животните?

  Според направеното проучване, пазарджишкият зоопарк „Острова“ има добър опит в отглеждането, включително и в създаването на условия за размножаване на този вид едри хищници от рода котки.