дом Новини ОбС-Разград решава съдби в четвъртък

  ОбС-Разград решава съдби в четвъртък

  0
  ДЯЛ

  Oбщина Разград се готви да дари двете 3-месечни лъвчета Масуд и Терез на зоокъта в Пазарджик, вместо животните да бъдат изпратени в спасителен център за големи котки в Холандия, където за тях се строи специално заграждение, каквато бе първоначалната договорка между местната власт и фондация „Четири лапи“.

  Докато недоволството от това намерение, предприето без знанието на организациите съдействали за спасяването им, ескалира в социалните мрежи и съдбата на двете лъвчета остава в ръцете на Общиснки съвет-Разград, се разпространи вестта, че възрастната лъвица е бременна.

  12-годишната лъвица Рая е забременяла преди вазектомията на мъжките животни и се очаква да роди към края на тази година, но тъй като зоокътът в града не разполага с подходящи условия, ще бъде транспортирана заедно с нейният партньор Хектор в София във вторник от екип на „Четири лапи“. 

  В същото време, фондацията е изпратила писмо до кмета на Разград и до председателя на Общинския съвет, с искане пет от лъвовете да бъдат дарени на международната организация, поела отглеждането и издръжката на малките лъвчета.

  Въпреки че грижите за животните още се полагат от доброволци, те продължават да са собственост на Община Разград. Незаинтересоваността от страна на общината обаче, доведе до потресаващите условия на живот на лъвовете и стана повод за безконтролното размножаване и кръвосмешение при големите котки.

  Друга съдба, която ще решава Общинският съвет в Разград на последната тазгодишна сесия е тази на децата посещаващи детските градини в селата Осенец и Липник.

  Докладната записка за закриване на „Шестте ястребинчета“ в Липник  и „Иглика“ в Осенец ще бъде разгледана за втори път, след като през месец юли предложението за тяхното заличаване  бе отхвърлено. Ликвидирането на забавачниците тогава предизвика бурни дебати. Бяха изслушани и кметовете на двете населени места, които изтъкнаха своите защитни аргументи. 

  Внасяйки предложението, кметът Василев се мотивира с тенденцията за драстично намаляване на броя на децата през последните години, които посещават тези заведения и респективно – все по-скъпата им издръжка.

  Общо 13 докладни записки са включени за обсъждане от  местните парламентаристи в дневния на предстоящата сесия, насрочена за 21 декември.