дом Новини Кметът отвърна на удара! Започна политическа чистка в Общината

  Кметът отвърна на удара! Започна политическа чистка в Общината

  95
  ДЯЛ

  Трима служители са били остранени от общинската администрация, научи Лудогорие Нюз. С постовете си, ден след заседанието на Общински съвет-Разград, на което беше сменен председателят, са се разделили главният експерт „Търговия и защита на потребителите“ –  Галина Топчелийска, ръководителят на звеното по организация, контрол и изпълнение на дейностите по поддържане на чистотата в обществените територии – Бейхан Касимов и главният редактор на Общинско Радио- Разград – Валентина Колева. Сред нарочените за изгонване, поради политическа ориентация, различна от тази на управляващата партия е и директорът на дирекция „Хуманитарни науки“ – Нергис Федаил. Единствено тя, не е получила писмено предложение за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие. В кулоарите на общината се носят слухове, че към нея е оказван политически натиск в кабинета на зам.-кмета Ердинч Хасанов, в чиито ресор попада. Уволнените общинари както и кадърът, на който е вдигнат мерника, са доказали се професионалисти с дългогодишен стаж в администрацията и натрупан капацитет за изпълнение на задълженията си. Освобождаването им от длъжност, нагледно се извършва на база на политически принцип, поради липсата на ясно изразени мотиви и критерии, водещи до същото.

  Долавяйки елементи на политическата чистка, провеждана от кмета на града д-р Валентин Василев, започнала видимо непосредствено след предсрочното прекратяване пълномощията на досегашната ръководителка на местния парламент Надежда Радославова и избора на нов, се обърнахме за коментар към ръководителите на групите на БСП и ДПС.

  Те изразиха своето остро възражение от последвалите безпринципни политически уволнения в общината, както и възмущение от прилагането на натиск или било то отправяне на каквито и да е заплахи за отстраняване на служители от работа. Считат, че е недопустимо представители, на която и да е партия да съсипват човешки съдби, поради това, че дадени лица имат различни политически или обществени виждания без да се взема под внимание качествата, опита и образователния ценз, който притежават.

  Неправомерно е да се предприемат уволнения без да се спазят изискванията на законодателството, като се разчита на притесненията на хората, подложени на административен тормоз.

  Според тях тези действия на Василев поставят под съмнение отговорността, прозрачността и законосъобразността в управлението на общината. Те заявиха, че ще отправят питане към кмета по този казус по време на следващото заседание на местния пармалент.