дом Новини 22 деца – връстници на България в Европейския съюз с подаръци за...

  22 деца – връстници на България в Европейския съюз с подаръци за Европредседателството 

  0
  ДЯЛ

  22 деца от село Брестовене, родени през 2007 г., когато България бе приета в Европейския съюз, получиха подаръци по време на последното от поредица информационно културни събития, организирани от читалища в Област Разград със съдействието на Областна администрация-Разград, съобщават от пресцентъра на областната управа.
  Събитието се проведе в НЧ “Просвета 1919“-с.Брестовене под надслов „Брестовене с песни и танци в Европа“. То бе посветено на десетата годишнина от членството на Република България в Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и се проведе в рамките на Националния план за изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2017 г.  

  В информационната част на събитието главният експерт в Областна администрация-Разград Светлин Симеонов представи две мултимедийни презентации за европредседателството и годишнината от членството на България в ЕС.

  Областна администрация предостави и таблата от изложбата „Европа в Лудогорието. Поглед отвисоко“, която включва снимки с дрон на 23 обекта от областта, изградени или ремонтирани по европейски проекти. На един от фотосите е пътят Острово – Брестовене. 

  В културната част на събитието участваха над 80 малки и големи певци и танцьори от: ДГ“Червената шапчица“, ОУ“Христо Ботев“,  танцова група „Перфектни момичета“, групата към пенсионерски клуб „Лудогорие“, Група за български народни песни към НЧ“Просвета 1919“, Група за турски песни към НЧ“Просвета 1919“, талантливите певци Бурчин Тунджай и Мюрсел Мехмедов. Концертът започна с Химна на Република България, завърши с изпълнение на песента „Питат ли ме дей зората“ от по-голямата част от участниците в културната част на събитието. На сцената бяха поканени и всичките 22 деца от Брестовене, които са родени през 2007 г., когато България е приета в Европейския съюз. Всички те получиха малки подаръци с логото на ЕС.

  Гости на събитието бяха кметът на Брестовене Фикрет Емин и общинският съветник в Общински съвет-Завет Нихат Расим. 

  Това бе четвъртото, последно, информационно културно събитие, организирано от читалища в Област Разград през месец ноември и посветено на десетата годишнина от членството на Република България в Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, другите бяха в: Гецово, Голям извор и Езерче. Преди тях Областна администрация организира три публични информационни събития под надслов „Европа в Лудогорието“ в три общински центъра – Исперих, Кубрат и Лозница. Така жителите на всичките седем общини в Област Разград имаха възможност да получат повече информация за предстоящото българско европредседателство, както и да отбележат десетата годишнина от влизането на страната ни в ЕС.