дом Новини Спектакълът „Наследство“ – на сцена в петък

  Спектакълът „Наследство“ – на сцена в петък

  0
  ДЯЛ

  Еднаквостта в нравите, бита, обредите и традициите в съвместния живот на различните етноси в България, събрани в един завладяващ  музикално-танцов спектакъл „Наследство“ ще представи Сцена „Назъм Хикмет“ при Театрално-музикален център в Разград.

  Спектакълът, който беше представен за пръв път миналата година, ще се играе в петък (на  17 ноември) от 19.00 часа на в залата на Общинския културен център.

  „Тази история започва още в старозаветни времена, когато Творецът създава човека по свой образ и подобие и дарявайки го с ум, сърце и ръце, го обрича да бъде добър стопанин на всички земни блага. Пътувайки през времето, човекът опознава доброто и злото, в борбата между които, успява да устои, уповавайки се на своята вяра. А доброто и злото, откак свят светува, са едно и за Мойсей, и за Исус, и за Мохамед.

  „Наследство” е нашия опит да пресъздадем своето Верую за тази вечна борба между двете страни на живота, заставайки на страната на истинските човешки ценности, мира и добруването между хората. Със средствата на словото, музиката и танца, се опитваме да открием препратките и еднаквостта в нравите, бита, обредите и традициите в съвместния живот на различните етноси в България.

  В спектакъла са използвани текстове от Стария завет, Руми и други източни поети, както и слова на съвременни автори, занимаващи се с обединяващите символи на етносите и вероизповеданията им. Танцовите етюди са изградени върху музикални произведения от Изтока, „Исихия”, „Ирфан”, „Балканика” и Найджъл Кенеди.

  „Наследство” е нашето послание като творци към света – да живеем в заедност, мир, добро и любов между хората!“, споделя режисьорът на спектакъла Марияна Бранкованова.

  Хореографията на постановката е дело на Виолета Желязкова, Зехти Бамов и Тихомир Благоев. Освен танцьорите и музикантите от Сцена „Назъм Хикмет“, на сцената ще бъдат и актьори от Драматичен театър „Антон Страшимиров“.