дом Новини С оживена дискусия в Лозница завърши поредицата от информационни събития „Европа в...

  С оживена дискусия в Лозница завърши поредицата от информационни събития „Европа в Лудогорието“

  1
  ДЯЛ

  С оживена дискусия в Лозница завърши поредицата от събития на тема „Европа в Лудогорието“, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Информационните срещи бяха организирани от Областна администрация-Разград във връзка с предстоящото председателство на Република България на Съвета на Европейския съюз и в рамките на Националния план за изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2017 г. 

  Събитието бе открито от заместник областния управител Нурие Црънгалова, която изрази убеденост, че жителите на община Лозница осъзнават как за десет години членство на България в ЕС обликът на област Разград се промени и регионът стана по-добро място за живеене. Црънгалова заяви още, че европредседателството на България е исторически момент за страната ни. Коментира и мотото на председателството „Съединението прави силата“. „То припомня за великата история на България, но и дава важен знак за бъдещето, в което трябва да продължим да сме единни и помежду си в нашата Родина, и в Европейския съюз!“ – каза заместник областният управител. 

  От името на община Лозница участниците в събитието бяха приветствани от секретаря на местната управа Гюлтен Еминова. 

  В програмата на информационното събитие „Европа в Лудогорието“ бяха включени две мултимедийни презентации – „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и „Лудогорието преди членството на България в Европейския съюз и сега“. 

  Директорът на дирекция: „Местно развитие и екология, устройство на територията и стопански дейности“ в община Лозница Данаила Савова представи обобщена справка за реализираните на територията на общината европроекти през отминалия програмен период. Общата им стойност е 34 384 931 лв., финансираните инициативи са по всички оперативни програми, предимно са свързани с техническа инфраструктура. Средно всяка година в периода 2007-2013 г. бюджетът на община Лозница е нараствал със 70% благодарение на европроекти. Със средства от ЕС са рехабилитирани 26 км. водопроводна мрежа, изградена е 14 км. нова канализация, пречиствателна станция, пречиствателна станция, ремонтиран е водопроводна мрежа в 7 населени места от общината, 50% от общинските пътища са рехабилитирани, проектът на община Лозница за рехабилитация на образователна инфраструктура е сред първите в страната финансирани по ОП“Регионално развитие“, бил е под №6. С европари са ремонтирани три читалища в села на община Лозница, спортни обекти, Младежкия дом, в 8 населени места са изградени многофункционални спортни площадки. Емблематичен е проектът на Градския парк -–припомни Савова. Тя допълни, че са налице доста положителни промени за подобряване на качеството на живот на жителите на община Лозница, но местната управа ще продължи и занапред да търси допълнително финансиране, за да превърне общината в привлекателен регион за бъдещи инвестиции. 

  Участниците в събитието активно се включиха в дискусията на тема „Идеи за социално-икономическото развитие на община Исперих със средства от ЕС. Българското председателство на Съвета на ЕС – възможности и перспективи“. Въпросите им бяха свързани с необходимостта от ремонт на читалището, където се проведе събитието – „Пробуда-1912“, с нуждата от по-свободен достъп до ремонтираната спортна зала и други актуални в момента проблеми на града. 

  Част от събитието бе и културна програма, в която участваха таланти от ЦПЛР-Център за работа с деца-Разград – Пламена Петрова от класа по поп пеене на Свилена Дечева  и солистките на Градския мажоретен състав Кристиана Друмева и Мелда Паша. 

  Сред участниците в събитието интерес предизвика и фотоизложбата на тема „Европа в Лудогорието. Поглед отвисоко“, включваща 23 снимки от дрон на обекти в област Разград, изградени или ремонтирани със средства от ЕС.

  Изложбата, както и мултимедийните презентации ще са част от други четири събития, организирани от читалища в област Разград по Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2017 г. 

  На 10 ноември е събитието, което организира НЧ“Просвета 1883“-Гецово, на 27 ноември – събитието на НЧ“Образование 1894“-Езерче, на 28 ноември – на НЧ“Напредък 1896“-Голям извор, а на 29 ноември – на НЧ“Просвета 1919“-Брестовене.