дом Новини 5 години затвор за екскмета на Исперих

  5 години затвор за екскмета на Исперих

  0
  ДЯЛ

  Вчера, бившият кмет на Исперих Бейсим Шукри бе осъден на 5 години лишаване от свобода при общ режим от състав на Апелативния съд във Варна след протест на Окръжната прокуратура в Разград, поддържан и от представителя на Апелативната прокуратура във Варна.

  Това е втора ефективна присъда за екскмета, след като с решение на Върховния касационен съд от 8-ми март тази година бе отменена изцяло произнесената през 2016 г. 5-годишна ефективна присъда на Апелативния съд във Варна за Шукри след негова жалба.  Делото бе върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, тъй като ВКС намерил, че проведеното разследване не удовлетворява  изискванията за всеобхватност, поради което не е довело до изясняване на релевантните факти с необходимата категоричност.

  След връщане на делото в Апелативния съд бе образувано настоящото въззивно производство, по което са проведени две заседания. Разпитани са поемни лица, полицейски служители, вещо лице, назначена е била и допълнителна съдебнобалистична експертиза. Прокурорът от Апелативната прокуратура е поддържал протеста и е настоявал за ефективни наказания и по двете обвинения срещу Бейсим Шукри – за опит за убийство и за престъпление против реда на управлението.

  С вчерашната присъда въззивната инстанция е отменила присъдата на Разградския окръжен съд, с която бившият кмет бил признат за невинен за опита за убийство и осъден по член 270 от НК, който е по-леко наказуем от престъплението по член 269 от НК.

  На 23-ти февруари 2013 г. след 17.30 часа тогавашният кмет на Исперих отишъл на бракониерски лов в ловното стопанство „Воден Ирихисар“  в землището на село Йонково. Застанал на позиция на направено чакало върху дърво. За предстоящия бракониерски лов ловните надзиратели имали предварителна информация и били изпратени в стопанството, за да го предотвратят.

  Шукри бил забелязан от ловен надзирател, който му наредил „Стой на място. Горска стража!“ Въпреки предупреждението, той произвел четири изстрела в посока срещу трима горски служители. Падайки от дървото, успял да произведе и пети изстрел срещу  горския стражар П. Астраджиев, след което избягал от местопрестъплението.

  По иззетата маскировъчна шапка в стопанството бил открит ДНК- материал, който показал пълно съвпадение с ДНК- профила на подсъдимия. В извършените престъпления кметът на Исперих бил уличен и от откритите гилзи, изстреляни от ловната му карабина, която се водила на негово име в служба КОС на МВР. От направената съдебно-техническа експертиза телефонът на Шукри бил локализиран по време на престъплението в района на ловното стопанство. Съдебномедицинската експертиза доказала безспорно, че получените травматични увреждания на подсъдимия са при падане от чакалото на дървото.

  Ефективната присъда на Апелативния съд отново подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

  От читателя