дом Новини Обсъдиха ползата от силанизация на детските зъби

  Обсъдиха ползата от силанизация на детските зъби

  0
  ДЯЛ

  Днес в областния  град се проведе кръгла маса по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години. По тази програма от 7 години се поставят силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на деца от 5 до 8 години. 

  В нея участва и заместник областният управител на Разград Евгени Драганов, който приветства участниците във форума и пожела успех на дейностите по мащабната профилактична програма, която подпомага денталното здраве на българските деца. Той обяви и че Областна администрация-Разград е готова да съдейства в реализацията на инициативата. Веднага след кръглата маса във фоайето на институцията бе поставен плакат, представящ дейностите по програмата. 

  В кръглата маса участваха още: националният координатор на програмата д-р Виктория Жекова, главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева, стоматолози от област Разград. 

  2095 са децата от региона, включени в програмата от старта на реализацията й, силанизираните зъби са 6748. Силантите са 100% ефективни в предотвратяването на кариеси на дъвкателните повърхности – обясняват стоматолозите. В Япония подобна програма се реализира от 40-50 години и повечето хора на 65-годишна възраст нямат нито един изваден зъб, докато българските им връстници са средно със 17 извадени зъби. Статистиките сочат още, че в България всеки четвърти 18-годишен тийнейджър вече има по един изваден постоянен зъб, а 24-годишните – по два. 

  По време на дискусията стана ясно, че област Разград е единствената в страната, в която по програмата са обхванати всички общини. В момента зъболекарите, които поставят безплатно силанти, са 9, координатор на програмата е д-р Теменуга Ангелова. Равнището на обхванатите деца е по-високо от средното за страната, в Разградско е 6% от всички от определената възрастова група, а в част от регионите по 1-2%.