дом Новини Екоинспектори проверяват търговците за найлонови торбички

  Екоинспектори проверяват търговците за найлонови торбички

  0
  ДЯЛ

  Eкспертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе извършват контролни проверки по пазарите и малките търговски обекти за разпространението на пластмасови торбички и заплащането на продуктите такси за тях. Те ще следят, дали на пазара има торбички с дебелина под 25 микрона и размери над 39-49 сантиметра /в разгънат вид/.

  При констатиране на торбички, за които се дължи продуктова такса ще се изискват всички документи, доказващи произхода им, документи за закупуването им или платежно нареждане за заплатена продуктова такса към ПУДООС. Съгласно наредбата за всяка торбичка под 25 микрона се заплаща продуктова такса от 0,55 лв на бройка.

  Над 30 обекта в областите Русе, Разград и Силистра со проверени досега, съобщават от екоинспекцията. Случаите, при които е установено, че се дължи такса за бройка торбички, а не е платена са единични. Дадени са предписания в срок да се заплатят дължимите суми в ПУДООС.

  Проверките се извършват от началото на август тази година по заповед на Министерството на околната среда и водите.

  Заплащането на таксата е икономически механизъм, който цели да намали употребата на пластмасови торбички и замърсяването на околната среда.