дом Новини ​РЗИ започна имунизационната кампания срещу грип

​РЗИ започна имунизационната кампания срещу грип

0
SHARE

Регионалната здравна инспекция в Разград откри кампанията по профилактика на сезонния грип чрез поставяне на противогрипна ваксина, съобщиха от ведомството.
През този зимен сезон в имунизационния кабинет на здравната инспекция е осигурена противогрипна ваксина „Инфлувак“, в чийто състав са включени препоръчаните от Световната здравна организация актуални щамове за сезона, а именно „Мичиган“, „ Хонконг“ и „Бризбейн“.

РЗИ препоръчва ваксинацията да се направи сега, тъй като все още заболяемостта от остри респираторни заболявания в Разград е с ниски нива, а имунитетът се развива за около две-три седмици. 

Епидемиолози отбелязват, че ваксината е особено препоръчителна за рискови групи, в които влизат хора над 65 години, болни от хронични белодробни и сърдечни заболявания, диабет, хора с потиснат имунитет.

Здравните инспектори съветват имунизациите срещу грип да се извършват ежегодно през есента преди началото на епидемичния сезон.

Имунизационният кабинет се намира на третия етаж – стая № 304 в РЗИ Разград и работи от 8.30 до 17.00 часа всеки делничен ден. При извършване на имунизация се заплаща цената на ваксината и такса от 2.00 лв за манипулацията.