дом Новини Три фирми подкрепят изграждането на система за мониторинг на въздуха в Разград 

  Три фирми подкрепят изграждането на система за мониторинг на въздуха в Разград 

  0
  ДЯЛ

  Фирмите, които обявиха експертна и финансова подкрепа за инициативата на Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен за изграждане на система за мониторинг на качеството на въздуха в града, вече станаха три- съобщиха от пресцентъра на Областната управа.
  Ще припомним, че идеята бе обявена от г-н Хюсмен през септември на работна среща с представители на четири от големите фирми в региона – „Биовет“, „Амилум“, „Балканфарма“ и „Пилко“. Тогава те изразиха готовност, но не поеха категоричен ангажимент да финансират изграждането на мониторингова система, понеже нямаха подобни пълномощия от ръководствата си. В началото на тази седмица първа потвърди, че ръководеното от нея предприятие подкрепя изграждането на система за наблюдение на качеството на въздуха над Разград, Теменуга Газдова – управител на „Биовет-клон Разград“. По-късно потвърждение за подкрепа пред Областния управител направи и управителят на „Пилко“ Любо Лозанов. Вчера инициативата получи официална подкрепа и от председателя на Управителния съвет на „Амилум България“ Светлозар Караджов.

  Следващата стъпка в реализацията на идеята е формиране на експертна комисия, която да прецени какъв вариант на система за мониторинг да бъде изградена. В комисията ще участват специалисти, предложени от трите фирми и от Областна администрация-Разград, покана за включване с експерти ще бъде отправена и към Общинска администрация-Разград и Общински съвет-Разград.

  Изграждането на мониторингова система е част от мерките, които се вземат по проблема с неприятните миризми в Разград.  То се налага, тъй като досега изследванията на качеството на въздуха се извършват с подвижна станция епизодично, за кратки периоди, а постоянно замерване на основните показатели няма.

  Областният управител Гюнай Хюсмен изказва благодарност към ангажираните с разрешаването на проблема фирми и институции и се надява да продължи доброто сътрудничество между държавното управление, местната власт, бизнеса и гражданското общество с цел подобряване качеството на живот на жителите на Лудогорието.