дом Новини Ще остане ли Разград отново в снежния капан?

  Ще остане ли Разград отново в снежния капан?

  1
  ДЯЛ

  С наближаването на зимния сезон се задават и традиционните за страната ни проблеми – непочистени от сняг улици и заседнали коли по пътищата. Огромните преспи стоят по тротоарите и пред домовете на жителите, принудени сами да разриват снега за да преминат. Такава е зимната картина, която се разкрива ежегодно пред всички нас.

  Във тази връзка е и обществено значимия въпрос, отправен от Народният представител Ахмед Ахмедов към Министъра на регионалното развитие и благоустройство. Чрез запитването си, депутатът желае да узнае за предприетите действия касаещи подготовката, относно поддържането на пътищата по време на предстоящият зимен сезон в Разградска, Русенска, Силистренска, Шуменска и Търговищка област. В отговор, на който бе информиран, че е създадена организация за подготовка и поддържане на републиканските пътища в зимни условия от страна на Агенция „Пътна инфраструктура” и са предприети мерки за осигуряване безопасността на движението. Изготвен е план за дейността на АПИ за 2017/2018, а междувременно са в процес на разработване Оперативни програми за зимно поддържане и за действие при влошени метеорологични условия. В периода 15.10 – 27.10 следва да се проведат регионални срещи с всички институции, имащи отношение по зимното поддържане, като се уточни координацията, взаимодействието и отговорните длъжностни лица по всички линии на дейност, се казва още в писмото от Николай Нанков.

  Зимата пак ще ни хване неподготвени!

  Синоптиците предвиждат, че ни очаква зима с обилен сняг. Имат ли обаче институциите готовност за интензивен снеговалеж? Припомняме, че гореописаната картина дословно излага неотдавнашната обстановката в Разград. Преди почти година разградчанката с инициали Р. М. осъди Община Разград за причинените й неимуществени вреди, получени в резултат на увреждане при падане в непочистена преспа сняг.

  За да не се допуска зимата за пореден път да връхлети изненадващо, е необходимо общините, както и всички институции, имащи отношение по подготовката на област Разград за предстоящия зимен сезон да подходят наистина отговорно, като се анализират и идентифицират възникналите проблеми от предходните зимни периоди, които са създали пречка за ефективното провеждане на мероприятията по осигуряване на нормалния ритъм на транспорта, посредством който пътищата в и извън града да бъдат своевременно отворени, обработени и проходими при настоящите зимни условия.

  Ще преживеем ли поредното снежно дежавю в Разград? Ще успеят ли този път управниците да се справят със зимата или снега отново ще ги изненада?