дом Новини Ще успее ли общината да опази зоокъта в Разград?

  Ще успее ли общината да опази зоокъта в Разград?

  0
  ДЯЛ

  Община Разград получи предписания от РИОСВ-Русе касаещи предприемането на спешни мерки за лъвовете в зоокъта на града. 

  След като две от трите новородени лъвчета бяха спешно настанени за лечение в столична ветеринарна клиника, а другото почина, бяха извършени извънредни проверки, които разкриха редица нередности в разградския зоокът. Новородени лъвчетата бяха стъпкани от възрастните лъвове, а освен това, лъва и лъвицата са брат и сестра. Само по себе си подобно кръвосмешение има неблагоприятни последици и би могло да доведе до дефекти в поколението. Регионалната екоинспекция в Русе разпореди общината да вземе спешни мерки, за да се спре развъждането на лъвове.

  Към момента в зоокъта няма условия за отглеждане на екземплярите от вида. От първостепенна важност е преустановявяне на размножането на лъвовете, както и настаняването на животните в други центрове при подходящи условия до привеждането на зоокъта в съответствие със законовите изисквания. За да отговори на тези изисквания, общината трябва да разработи план за размножаване на лъвовете, както и цялостна програма за намеренията й по отношение на дейността на зоокъта – заявиха от екоинспекцията.

  Лъвчетата няма да бъдат върнати на разградския зоокът, а Общината ще бъде наказана поради това, че там се отглеждат животни без обитаваното от тях място да отговаря на изискванията и без притежание на лиценз, срокът на който е изтекъл още преди три години.

  Кметът на Община Разград заяви, че ще направи допитване до обществеността дали иска съществуването на зоокъта.