дом Новини Традиционните Дни на културно-историческото наследство в Исперих продължават

  Традиционните Дни на културно-историческото наследство в Исперих продължават

  0
  ДЯЛ

  Община Исперих и Историческият музей в града за петнадесети пореден път организират Дни на културно-историческото наследство. Традиционната инициатива тази година ще продължи до 6-ти октомври.

  В културната програма са включени Дни на отворените врати в Музейната експозиция и Етнографската къща, а Свещарската гробница посреща посетители единствено днес. В Музейната експозиция в Исперих бе открита изложбата „От български старини до паметник на ЮНЕСКО“, по повод 90 години Археологическо дружество „Хан Омуртаг“ – Исперих и 35 години от откриването на Тракийската царска гробница край село Свещари – паметник на световното културно наследство.

  В периода до 29-ти септември се провежда детска работилница „Царевични фантазии”. Изработените от децата изделия от царевица, царевични кочани и царевична шума ще бъдат изложени по време на откриването на Панаира на царевицата на 2-ри октомври от 17.00 часа пред Етнографската къща.

  На 2-ри и 3-ти октомври от 14.00 до 17.00 часа на спортна площадка на дом „Лудогорие”,  момичета и момчета ще се съревновават по царевичен футбол, организиран за ученици  от V-VІІ клас. Турнирът за ученици от VІІІ-ХІІ клас ще се проведе на 5-ти октомври в същия часови диапазон. На 4-ти октомври, пред Музейната експозиция от 14.00 до 17.00 часа, децата ще премерят сили и ще демонстрират своята сръчност по време на традиционните царевични игри.

  Дните на културно-историческото наследство в Лудогорската община ще приключат с Царевично парти от 15.00 до 21.00 часа, отново пред Музейната Експозиция, което включва: Традиционни царевични игри, Конкурс-ревю „Царевичен  костюм” и Градска кулинарна изложба. Петъчният ден ще завърши с фолклорен концерт с надиграване на танцови състави от градове с имена на ханове, варене и дегустация на качамак.