дом Новини Установиха нива на сероводород 12 пъти над нормата, но не и източника

  Установиха нива на сероводород 12 пъти над нормата, но не и източника

  0
  ДЯЛ

  Опасенията на разградските жители относно неприятните миризми, които продължават да пораждат притеснения у местните,  по отношение на здравето им се оказаха основателни.

  На днешната редовна сесия на Общинския съвет в Разград, Областния управител оповести, че са отчетени превишения на нивата на сероводород в града, достигащи 12 пъти над нормата, криещи риск за здравето на хората.

  За периода от 9-ти до 22-ри август, през който да направени измервания с мобилна станция на РИОСВ-Русе, в 292 от 305-те записа са отчетени завишени норми на сероводород във въздуха на града. Превишаването на нормата на фините прахови частици е регистрирано в 5 от 14-те дни на проверките в часовия диапазон от 2.00 до 8.00 часа.

  В началото на второто тримесечие на годината Лудогорие НЮЗ отбеляза сериозността на наболелия проблем, както и необходимостта от предприемане на адекватни мерки за установяване на причинителите на миризмите носещи се из града и тяхното влияние, поради вероятността те да грозят здравословното състояние на разградчани.

  Източникът на зловредните миризми тормозещи живущите в областния град от години насам обаче, така и все още не е разкрит.