дом Новини Безплатно поставят силанти на постоянните зъби на децата от 5 до 8...

  Безплатно поставят силанти на постоянните зъби на децата от 5 до 8 години в Разградско

  1
  ДЯЛ

  Във връзка с изпълнението на дейности по Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст, за поредна година в Разградска област се реализира поставянето на силанти (запечатването на фисури и ямки) на първите постоянни молари на децата от 5 до 8 годишна възраст. Кампанията ще продължи до 20 ноември.

  Лекарите по дентална медицина в областта, при които може да се проведе манипулацията по силанизиране на зъбките в град Разград са: д-р Галиценка Насалевска, д-р Йорданка Кузманова, д-р Моника Енчева и д-р Теменуга Ангелова, която е и регионален координaтор на Програмата за областта.

  Зъболекарите, работещи по програмата в Исперих са: д-р Йорданка Йовчева, д-р Ст. Александрова и д-р Артам Адемов, а в Кубрат – д-р Даниела Мичева и д-р Иванка Митева.

  Целта на тази дейност е намаляването на зъбния кариес при децата и е напълно безплатна. Силанизирането  е метод, при който фисурите на постоянните шести зъби се запълват със силант. Силантите представляват дентален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Поставянето на силанти притежава огромен потенциал да елиминира зъбния кариес при децата, като се създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват.