дом Новини Здравната каса издава безплатно уникален код за достъп до електронното ни медицинско...

  Здравната каса издава безплатно уникален код за достъп до електронното ни медицинско досие

  0
  ДЯЛ

  Здравната каса осигурява на всеки пациент достъп до системата, за да може да упражни пряк контрол на изразходваните публични средства и да сигнализира в случай на нередност.

  Всеки, който посети районната здравноосигурителна каса в Разград има възможност да получи своя Уникален код за достъп до електронното си медицинско досие, а за издаването му е необходима само лична карта.

  Досието дава възможност на пациента да провери здравния си статус, епикризите си, както и да получи пълна информация за оказаната му медицинска помощ от страна на лечебни заведения работещи по договор с НЗОК. В същото време да проследи дали отразените в досието му дейности са действително извършени. При разминаване в данните, пациентът има възможност да подаде жалба до районната или Националната здравноосигурителна каса.

  След като контролните органи на институцията извършат проверка по случая, следва да информират пациента за резултатите от нея. Ако нарушението бъде доказано, на съответното лечебно заведение ще му бъде наложена предвидената в закона санкция. При необходимост електронното здравно досие ще се коригира с действително извършените в полза на пациента дейности.