дом Новини Зам.-министърът Малина Крумова разяснява на съветниците от Исперих ползата от ВиК асоциация

  Зам.-министърът Малина Крумова разяснява на съветниците от Исперих ползата от ВиК асоциация

  0
  ДЯЛ

  Работна среща за консолидацията на ВиК-сектора в област Разград проведоха в Исперих заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова, областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и общински съветници от Исперих от всички политически сили –  – съобщиха от пресцентъра на Областната управа.

  Местните парламентаристи три пъти са отхвърлили възможността  обслужването на община Исперих да бъде поето от „Водоснабдяване-Дунав“, което спира  консолидацията на сектора в област Разград. „Това се превръща в пречка за развитието на областта“ – коментира в началото на дискусията г-н Хюсмен. Липсата на консолидирана асоциация не дава възможност общините в област Разград да получат финансиране за проекти, както по ОП“Околна среда“, така и по Програмата за развитие на селските райони – допълни заместник-министър Крумова. Тя разсея притесненията на общинските съветници, че с вливането на „Водоснабдяване и канализация-Исперих“ в Асоциацията по ВиК, обслужвана от „Водоснабдяване-Дунав“, хора от исперихското дружество ще останат без работа. Единствено длъжностите, които се дублират, ще бъдат освободени – управител, главен счетоводител и ТРЗ, гарантирам, че всички други ще останат на работа, това ще бъде включено като клауза в договора за вливането – заяви Крумова. По думите й консолидацията най-вероятно ще е от полза и за потребителите на водоснабдителното дружество в Исперих, тъй като в цялата област ще се въведе единна цена на водата, в момента тя е по-скъпа в Исперих и при усредняването за исперихчани ще стане по-евтина. Преимущество за общината ще е и това, че активите от проекта за водния цикъл – канализацията и пречиствателната станция на Исперих – ще бъдат прехвърлени на Асоциацията, която ще ги поддържа, в момента това е разход в размер на 15 000 лева месечно. Това ще осигури и устойчивостта на проекта за водния цикъл. Заместник-министър Крумова увери още, че ако общините Попово и Опака останат в асоциация „Водоснабдяване-Дунав“, в региона ще бъдат обособени две направления – Север и Юг – като център на първото ще е Исперих.

  Относителна автономия предложи за исперихското дружество Областният управител на заместник-министъра. Крумова се ангажира да бъде изготвен проект за договор за вливането на  „Водоснабдяване-Исперих“ в Асоциацията, както и да присъства на сесията на Общинския съвет, на която ще бъде гласувано ново предложение за вливане.