дом Новини Протестни действия срещу непоносимите миризми над Разград

  Протестни действия срещу непоносимите миризми над Разград

  0
  ДЯЛ

  С плакати и противогази разградчани се събраха на площада до Часовниковата кула, на протест срещу неприятните миризми разнасящи се из града източниците, на които и до момента не са конкретизирани официално от нито една от институциите. Своите въпроси относно естеството и неустановените причинители на миризмите, гражданите отправиха към кмета на Разград, който обяви, че присъства на събитието не само в качеството си на длъжностно лице, а и като гражданин.  Пред насъбралата се тълпа градоначалникът сподели, че той, както и семейството му също се причисляват към потърпевшите, които дишат от неприятния аромат. „Трябва по безспорен начин да определим, кой стои в дъното на всичко това.“ – допълни още той.

  Част от протестиращите изразиха своите съмнения относно източниците, от които произлизат миризмите, а биват изтъквани като явни причинители: „Стига сте спрягали птичия тор в село Мортагоново, от 3 години ни тормозят миризмите… Ние искаме като кмет да защитавате гражданите, а не фирмите… Ние миришем отрови! Предлагам да се затворят, докато техническите неизправности не бъдат отстранени.”. Други пък изразиха готовността си да прибягнат до повторни протестни действия, които да се организират директно пред РИОСВ-Русе и фирмите, заподозрени за обгазяването на града.

  В следствие на множеството въпроси и непрестанните словесни нападки от страна на недоволстващите граждани, Василев заяви, че няма да коментира имената на източниците, тъй като компетентните институции все още не са излезли със становище относно произхода на замърсяването от последните седмици, а относно аналогичните миналогодишни екологични проблеми, все още тече разследване в прокуратурата.

  По време на едночасовия протест, над 280 души положиха подписите си под декларацията подготвена от организаторите на протеста „Кауза Разград”, които обявиха, че ще внесат докладна, в която ще бъдат изложени конкретни мерки за разрешаването на проблема, също така ще бъде депозирана и подписката, заедно с Декларацията, която гласи: „Ние, гражданите на Разград, заявяваме, че ни писна да ни тровят! Да се съберем и да покажем, че в Разград има гражданско общество. Да кажем СТИГА отрови във въздуха на града ни! СТИГА терор! Искаме да живеем в чист град, с чист въздух и вода. Настояваме за адекватни и незабавни действия от всички компетентни държавни и общински органи този терор да спре!“.  

  Покана за участие в извънредната сесия на Общински съвет -Разград  бе отправена към областният управител,  представители на РИОСВ-Русе, на РЗИ, на Басейнова дирекция, на промишлените предприятия функциониращи на територията на града, както и към други институции, имащи отношение към проблема. Призовани бяха и всички заинтересовани граждани проявяващи желание, да присъстват на заседанието на местния парламент, насрочено за утре (23 август) от 13.30 часа /11 етаж в сградата на Община Разград/. До дни се очаква да излезе и доклада за качеството на въздуха.