дом Новини Игнорираното страдание

  Игнорираното страдание

  0
  ДЯЛ

  Гражданското недоволство всекидневно ескалира, а пренебрегваните проблеми се превръщат във все по-значими и належащи за разрешаване. Представяме Ви пълния текст на писмо, изпратено до медията от потребител на сайта, чрез рубриката „От читателя” без никаква редакторска намеса:

  „Европейския” облик на град Разград

  От години през летния сезон е актуален проблемът свързан появяващите се неприятни миризми, а адекватни мерки за цялостното му разрешаване, така и не се предприемат. Биват извършени поредици от проверки по време, на които „уж“ се констатират източниците, от които произхожда непоносимото ухание, но промяна няма. Към които и отговорни институции и по-висшестоящи управници да се сигнализира, всичко се окончава безрезултатно и проблемът остава неразрешим. Неотминаваща воня, която „краси” града ни още от далеч, е една от многото причини, които превръщат перлата на Лудогорието в „по-привлекателно” място за живеене и посещение.

  Образувалите се дупките по улиците и лошото състояние на тротоарите на места е всеизвестно. В някои части на града дори липсват тротоари, което принуждава пешеходците да се движат по пътното платно. Въпреки всичко, има начертани пешеходни пътеки между две дървета и положена пътна маркировка върху дупки.

  „Атракциите” в града продължават, броят на скитащите бездомни кучета също непрекъснато се увеличава, а гаранция за нападение от безобидно изглеждащите песове няма… Специализираните служби не сварват да кастрират всички кучета и има недостиг на финансови средства за извършването на тази дейност, което би било безпочвено оправдание при наличие на инцидент поради агрисевност от безстопанствените кучета. В случай на ухапване от бездомно куче отговорност носи общината. От друга страна съществуващия кучешки парк, нахождащ се близо до „Лудогорец арена”, също е занемарен и често собствениците на домашни любимци търсят алтернативни места за разходка. Обикновено глутници могат да бъдат срещнати покрай препълнените контейнери, които допринасят допълнително за невероятния аромат носещ се из града. Освен това, ведно с изхвърлените строителни отпадъци от ремонт, които „цъфтят” до кофите за смет, създават неповторими гледки за живущи и преминаващи, и „благоприятстват” за опазването на околната среда. Друг порочен навик е изхвърлянето на боклуци през балкона, което се извършва своеволно без да се вземе под внимание дали ще попадне върху някой минаващ под терасите човек или паркирал в непосредствена близост автомобил.

  В детските площадки се забелязват ръждясали и счупени съоръжения, изкъртени дъски на пейки, беседки обкръжени с шлюпки от слънчоглед,  мръсни пясъчници пълни с отпадъци и цигарени фасове, както и кошчета за боклук без дъно.

  През късните часове на денонощието пък може да станем свидетели на самозадоволяващи се мъже, които се скатават по стъпалата на „Ларгото” , под моста на бензиностанция „ОМВ”, а вероятно и на други места в града, но всъщност „лесно” биха били забелязани поради „заслепяващото“ осветление по някои улици… същата тъмнина ни посреща и в градския парк.

  И не на последно място, искам да изразя „възхищение” към работата на медицинските служители в спешното отделение на разградската болница, които изпълняват задълженията си „безрезервно” и посрещат „приветливо” чакащите за преглед пациенти. „Любезното” им отношение се проявява най-вече в края на работното време или при по-голям наплив късно вечер. Получаването на „навременно“ обслужване при спешни случаи, също е  не пренебрежимо.