дом Новини 10 години след водната стихия в Цар Калоян

  10 години след водната стихия в Цар Калоян

  1
  ДЯЛ

  10 години след опустошителната водна стихия, която заля Лудогорското градче на 6 август 2007 г. и отне живота на 8 човека, разруши стотици къщи и над 2/3 от инфраструктурата на общината.

  „Смея да твърдя, че вече не става ясно, че е имало бедствие: голяма част от къщите са възстановени, домовете на хората, които бяха изцяло съборени са изградени наново. Основните сгради също са обновени – няма видими следи от наводнението”, сподели кметът на Цар Калоян Дауд Аляовлу.

  По думите му, почистване на отпадъците и орязване на растителността по коритото на реката, разположено в рамките на града, ще се извърши към края на месец август – преди да настъпят обилните есенни дъждове. Освен отстраняването на излишната растителност, трябва бъдат премахнати и образувалите се наноси, а леглото на река Хлебаровска да бъде изцяло бетонирано. „Ангажимент на областната управа е участъка извън населеното място, който също има нужда от почистване.” – допълни още той.

  „Ресурсите на малките общини за поддържане на речните корита са недостатъчни и затова трябва да има национално финансиране за извършване на съответните дейности, които да допринесат за привеждането им в изправно състояние.”, добави в завършек Аляовлу.

  Предвижда се, преди началото на учебната година, в центъра на Цар Калоян да бъде върната и статуята на майката с дете в скута – израз на благодарността и признателността на жителите в града към всички помогнали за възстановяването му. Изработена година след бедствието, статуята бе преместена в двора в Културно-информационния комплекс поради извършване на ремонтни дейности в централната част на града.

  Всяка нечетна година в Цар Калоян, мюсюлмани и християни почитат с молитви жертвите от наводнението.