дом Новини ​Утре започва Панаирът на киселото мляко в Разград

  ​Утре започва Панаирът на киселото мляко в Разград

  0
  ДЯЛ

  Утре започва Панаирът на киселото мляко в Разград, който ще продължи от 24 до 26 юли.
  Официалното откриване на панаира ще бъде от 20.30 часа с концерт „Вечер на Индия“ на площад „Момина чешма“, където и през трите фестивални дни на откритата сцена ще има концерти на състави от Еквадор, Гърция, Индия и Украйна.

  Във вторник (25 юли) ще се организира детска работилница и конкурс за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с мляко в Етнографския музей. Гостите ще станат свидетели и на автентични ритуали от обредно-празничната традиция на Лудогорието. През същия ден пред Общински културен център ще се проведе забавното състезание „Да правим таратор, а не терор“, в което участие ще вземат отбори от гостуващите танцови състави. 

  Програмата за сряда включва конкурс за детска рисунка, представяне на книгата на д-р Йонко Мермерски „Съвременната енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни“ и концерт на млади изпълнители – лауреати на конкурси от гр. Нижний Тагил – Русия. А в късния следобед ще се определят Кралят и Кралицата на Панаира и фестивала, които след това ще предвождат дефилето на танцовите състави. 

  През трите панаирни дни, гостите ще имат възможността да опитат домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с мляко, както и да видят и презентация на функционално кисело мляко с натурални съставки – краве мляко, закваска, пчелен мед, сусам и ядки, научно разработени от Филиала на Русенския университет в Разград. В традиционното изложение на художествени занаяти ще се включат 92 занаятчии, които ще представят своята продукция –  рисуване върху стъкло, върху текстил и керамика, бижутерия,  капански сувенири, плетиво, изработка на кукли в народни носии, иконопис и още много други занаяти.

  Това е XVI-то по ред издание на Панаира на киселото мляко, който придобива все по-голяма популярност и предизвиква силен интерес заедно със съпътстващия го Фестивал на народните традиции и художествени занаяти.